≫ 

Prvi dan pojačane kontrole u gradskom prevozu: Evo koliko je prijava napisano i koje su kazne

Prijave su pisane prevoznicima, odgovornim licima u tim preduzećima, jer njihovi vozači nisu nosili maske, ali i građanima koji su se našli bez maske u javnom prevozu

  • 19
Gradski prevoz, GSP, maske Gradski prevoz / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ponašanje putnika u javnom gradskom saobraćaju u Beogradu, ali i vozača GSP, od juče je pojačano kontrolisano, a akcenat je stavljen na to da li svi građani u autobusima nose zaštitne maske kako bi se sprečilo širenje epidemije korona virusa.

Kao što je Sekretarijat za javni prevoz najavio, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja započela je, uz asistenciju Komunalne milicije, sa intenzivnom kontrolom poštovanja mere nošenja zaštitnih maski u vozilima JLPP na teritoriji Beograda.

Kako kažu za Telegraf.rs iz Sekretarijata za javni prevoz, prvog dana pojačane kontrole, odnosno 5. oktobra, izvršeno je 50 inspekcijskih nadzora.

Gradski prevoz, GSP, maske Maske su obavezne u javnom gradskom prevozu, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Izvršeno je 50 inspekcijskih nadzora autobusa JLPP, na terminusu Zeleni venac i na stajalištu Zemun pošta. Protiv pravnih i odgovornih lica podneto je 5 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka sudiji za prekršaje. Takođe, sudiji je podneto i 5 zahteva protiv fizičkih lica - četiri putnika i jednog vozača - navode.

Kazne do 500.000 dinara

Kako za Telegraf.rs objašnjavaju iz Grada Beograda, Sanitarna inspekcija postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i ukoliko zatekne lice bez zaštitne maske u javnom prevozu, podnosi zahtev sudiji za prekršaje.

- Zaprećene kazne za fizičko lice su od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravno od 50.000 do 500.000. Za ovlašćeno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000, a ista je kazna i za preduzetnike - navode.

Dalje navode da, ukoliko sanitarni inspektori u vozilu javnog gradskog prevoza zateknu putnika bez maske, zahtev sudiji za prekršaje podnosi se i za fizičko lice koje je zatečeno bez zaštitne opreme i za pravno lice/preduzetnika.

- Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje krši meru obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru - zaključuju iz Grada.

Vesić: Vozači upozoravaju putnike na nošenje maski

Kako je u gostovanju na Studiju B jutros rekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u javnom prevozu je neophodno nositi masku zato što tu nije moguće ostvariti dovoljnu razdaljinu između ljudi.

Vesić je istakao da su juče pripadnici policije, Komunalne milicije i Sanitarne inspekcije zajednički kontrolisali javni prevoz.

Goran Vesic Goran Vesić, Foto: Beoinfo

On je jutros izneo najnovije podatke, rekavši da je dosad napisano 15 prijava.

- Od toga je pet prevoznicima, pet odgovornim licima u tim preduzećima, jer njihovi vozači nisu nosili maske, a pet onim građanima koji su se našli bez maske u javnom prevozu - rekao je zamenik gradonačelnika.

On je dalje objasnio da su vozači ti koji upozoravaju svakoga ko bez maske uđe u javni prevoz, a da je i na vratima postavljeno upozorenje da se bez maske ne može ući u vozilo.

- Onaj koji pored svega toga uđe bez maske, pokazuje da ne želi da poštuje pravila. To nije u redu, jer kad već ne vodi računa o sebi, treba da vodi računa o drugim ljudima koje će zaraziti svojim neodgovornim ponašanjem - istakao je Vesić.

Kako je dodao, većina građana poštuje mere, ali "ne smemo da dozvolimo da se zbog nekolicine neodgovornih ljudi ponovi ono što se dešavalo u martu i junu".

Video: Kon: U Beogradu najalarmantije stanje, 24 osnovne škole imaju kovid slučajeve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovo je protiv ustava Srbije

    6. oktobar 2020 | 14:06

    Stvarno su resili da ovakvim ponasanjem za nosenje maske iritiraju ovaj narod. Dakle, na kraju ce da rade narodne motke.

  • Shitoshi

    6. oktobar 2020 | 13:29

    Sad znate sto su uvedene maske...a mislili ste da je zbog virusa

  • Zoka

    6. oktobar 2020 | 13:09

    Kontrola neka ide na relaciji 511. Juce iso sin na posao,kaze"mama,samo nas nekoliko maske nosimo vecina ne". I sofer ne reaguje. Molim vas posaljite kontrolu,jer je ovde dosta nesavesnog i bezobraznog naroda u Sremcici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA