Grad plaća odštetu od 3,5 miliona evra zbog Petog parkića na Zvezdari

Goran Vesić je najavio da će ta parcela, koja deset godina stoji zarasla u travu i korov, na proleće sledeće godine konačno postati park

  • 0
Skupština Grada, Beograd Foto: Nikola Tomić

Sudbina Petog parkića na Zvezdari konačno više nije neizvesna, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da će ta parcela, koja deset godina stoji zarasla u travu i korov, na proleće sledeće godine konačno postati park.

Direkcija za građevinsko zemljište prodala je, u vreme prethodne vlasti, parcelu na kojoj je bio Peti parkić, i to za izgradnju stambene zgrade. Investitor je uplatio novac Gradu i počeo je da gradi, ali su se građani usprotivili, krenuli su protesti i koncerti, zbog čega je tadašnja gradska vlast donela odluku da se promeni urbanistički plan i da to ipak bude park, poše Kurir.

Tu ponovo nastaje problem, jer je investitoru obećana druga lokacija, a stanarima park, ali ni jedno ni drugo nije ispunjeno.

Poslednjeg dana pred zastarelost kompanija-investitor je tužila Grad Beograd, a prema presudi Apelacionog suda od 24. oktobra 2019. godine, Gradu je naloženo da isplati 372.796.819,99 dinara, i to na ime stvarne štete, izmakle koristi, kamate i troškova parničnog postupka.

Tu se uključuju pravobranilaštvo i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji pregovaraju i postižu dogovor da Gradu bude vraćena parcela, da se ne traži nadoknada za sticanje, otpiše kamata, a da se odšteta plati u dve rate na dve godine, o čemu svedoče dokumenta u koja je Kurir imao uvid.

Nakon ovoga Grad se upisuje kao vlasnik i moći će ovu napuštenu livadu konačno da pretvori u park, kaže Vesić.

Goran Vesic Foto: Beoinfo

- Deset godina je Peti park bio zapuštena livada na kojoj je trava visoka metar i gde deca ne smeju ni da uđu. Park je prvo prodat za izgradnju zgrade, pa kada su se građani pobunili, sve je poništeno. Potom su prevarili investitora, kome je obećana druga parcela. Prevareni su i građani, kojima je obećan park. Zbog neodgovornosti tadašnje vlasti, investitor je tužio Grad, koji sada mora da plati 3,5 miliona evra odštete. Toliko koštaju dva vrtića. Sada kada smo uspeli da upišemo Grad kao vlasnika parcele, obećavam građanima da će u proleće naredne godine tu biti park - kaže Vesić.

On se pre tri nedelje sastao sa stanarima, s kojima se dogovorio da zajedno s "Gradskim zelenilom" kreiraju kako će njihov budući park izgledati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA