≫ 

Uginula Cica, koja je starost dočekala u Beo zoo vrtu: Džeparila je ljude, ali svi su je voleli

Bila je veoma nestašna - priča se da bi odžeparila svakog ko bi joj prišao ili mu skidala naočare, nažalost, i lomila ih

  • 1
Majmun cica Printskrin: Youtube/Prijatelji Beo Zoo Vrt-a

Cica - javanski makaki majmun, rođena 1975. godine, uginula je u Beogradskom zoološkom vrtu.

Cica je u Srbiju došla zajedno sa jednom Jugoslovenkom koja je bila na proputovanju po Aziji. Sa svega nekoliko meseci, Cica je bila neodoljivo umiljata i osvojila je srca cele porodice.

Međutim, to nije baš tako mirna vrsta kada odraste, pa je Cica počela da se ljuti. Kad nešto ne bi bilo po njenoj volji, ona bi nešto u kući slomila ili iscepala, pa i gricnula ukućane.

Kulminacija je bila kada je ovo, nekada umiljato majmunče, napalo i gazdaricu - otkinula joj je skoro pola uha. Tada je njena sudbina bila - zoološki vrt.

Tu je stigla sa 5 godina i odmah je imala društvo u kavezu, uključujući i Mišu, mužjaka iste vrste, koji je uginuo pre nekoliko godina. Cica se nije razmnožavala.

Bila je veoma nestašna - priča se da bi odžeparila svakog ko bi joj prišao ili mu skidala naočare, nažalost, i lomila ih.

Stradali su i mobilni telefoni, ali, Cica je ostala nestašna mezimica.

Uprkos toj svojoj naravi, cica je volela da se mazi, a hranu ste mogli da joj dajete i iz ruke. Pred kraj života onemoćala je i volonteri su svoju mezimicu morali da hrane putem cuclice.

Uginula je u četvrtak u snu, a 45 godina se za ovu vrstu smatra izuzetno dubokom starošću. U prirodi makaki majmuni retko žive duže od 25 godina. Ona je tako bila rekorderka, jer nije zabeleženo da makaki majmuni žive duže od 39 godina u kontrolisanim uslovima.

U snimku koji je objavio jutjub kanal Prijatelji Beo zoo vrta može se vidi niz snimaka i fotografija Cice od devedesetih godina do njene starosti.

Video: Ušli smo u ozloglašeni srpski zoološki vrt i otkrili tešku istinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA