≫ 

Tragedija u vrtiću u Zemunu: Devojčica (1) preminula u snu

Hitna pomoć dugo pokušavala reanimaciju

  • 81
Beba spava, spavanje, krevetac Foto: Shutterstock

U vrtiću u Zemunu danas je preminula devojčica (1), saznaje Telegraf.rs.

Tragedija se desila oko 14 časova.

Kako saznajemo, dete je umrlo u snu.

Nezvanično saznajemo da je ekipa Hitne pomoći dugo pokušavala reanimaciju, ali bezuspešno.

Iz vrtića "Ivin vozić" u Zemunu nisu hteli da komentarišu slučaj.

Gak: Policija obavila uviđaj

Povodom velike tragedije koja se dogodila u Zemunu, oglasio se i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

- Roditeljima preminule devojčice izražavam najiskrenije saučešće. U ovom trenutku možemo da potvrdimo samo da se nemili događaj dogodio u privatnom vrtiću "Ivin vozić" u Zemunu gde je devojčica preminula u snu. Policija obavlja uviđaj i uzima izjave direktora i zaposlenih posle čega ćemo znati više detalja - istakao je Slavko Gak.

Tragedija se već dešavala

U decembru 2018. godine slična situacija desila se u vrtiću u Vrčinu. Najpre je saopšteno da je devojčica preminula u snu, da bi je lekari uspešnom reanimacijom kasnije vratili u život. Dom zdravlja Grocka, pisali smo, alarmirale su vaspitačice koje nisu mogle da probude devojčicu.

Prema nezvaničnim informacijama, na telu deteta, starosti 12,5 meseci, nisu uočene povrede.

Dve godine ranije desio se i slučaj sa tužnim krajem. U snu je preminuo dečak od dve godine u vrtiću u Malom Mokrom Lugu. Kolima Hitne pomoći prevezen je na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, međutim nakon više od 45 minuta reanimacije na odeljenju intenzivne nege, lekari su konstatovali smrt deteta.

U 2017. godini ista sudbina zadesila je trogodišnjeg sina glumca Srđana Žike Todorovića. Dečak je preminuo je u popodnvnim časovima u porodičnom stanu na Vračaru.

Šta je SIDS?

Sindrom iznenadne smrti kod dece (SIDS), teško je objašnjivi uzrok gubitka mališana. 

Kako je moguće da zdrava deca samo zaspe, srce im stane i ona prestanu da dišu? Postoji li nešto što roditelji mogu da urade da predvide ovu situaciju, pitanja su koja javnost postavlja.

- Iskreno, teško. Jedino što eventualno može da pomogne je da se obrati posebna pažnja još na rođenju deteta. Ukoliko se na tim prvim analizama pokaže da dete ima izvesne probleme sa disanjem, srcem ili cirkulacijom, onda pedijatar može da naloži intenzivnije praćenje. Veću pažnju tada mogu da obrate i roditelji na to kako dete diše, kako se ponaša i uzima hranu. Pedijatar za to vreme vodi računa o srčanim i plućnim funkcijama i, ako primeti promene, reaguje na prve znake. Pažljivije posmatranje je jedino što može da se učini - rekao je ranije za Telegraf.rs pedijatar dr Dejan Jonev.

Video: Poslednji rođendan devojčice Nađe koja je umrla od morbila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika

    15. oktobar 2020 | 15:47

    Gospode Isuse Hriste sine Božiji pomiluj nas grešne.

  • Lucija

    15. oktobar 2020 | 17:06

    Nazalost zaposlene majke moraju da se vrate na posao kada dete napuni 11 meseci...one koje nemaju bake i deke da to dete cuvaju, nazalost prinudjene su da daju dete u jaslice...i niko se ne pita kako kako bebe tesko emocionalno podnose odvojenost od majke, kako majka tesko podnosi odvojenost od bebe i koliko je bitna prisutnost majke do 2 godine jer zapravo do 2 godine deca cak i nemaju osecaj za samog sebe vec su i dalje u simbiozi sa majkom i funkcionisu kao jedno tek nakon dve godine sledi taj osecas separacije i svesti o samom sebi. I niko vas ne pita... a radi se na natalitetu...kako

  • N

    15. oktobar 2020 | 18:46

    Sindrom iznenadne smrti nije retka pojava kod dece. Ovo se desava i kada je dete kod kuce. Mom drugu je pre 30 god tako umro mladji brat. To nema veze sa vakcinom, nema ni sa cim. Nicija krivica. Da li je dete u vrticu ili kuci isto. Cak i najbrizniji roditelji ne nadgledaju dete 24/7 u smislu da uvek i u svakom trenutku gledaju dete i proveravaju da li dise. U nasoj zemlji je zastita materinstva na pristojnom nivou. Zena odsustvuje ako zeli tokom cele trudnoce i 1 god nakon porodjaja sto je vise u odnosu na vecinu drugih zemalja. Misljenja sam licno da zene treba da rade i budu finansijski nezavisne sto bi znacilo da bi dete u tom slucaju trebalo da ide u vrtic. Sa druge strane ok mi je i ako neko ne zeli da radi i zeli da isprati sto vise svoje dete i o njemu se brine. To je nesto sto zaposlene mame nemaju. Sve ima svoje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA