≫ 

Sportista (21) kritično zbog korona virusa u KBC Bežanijska kosa, bolnica skoro skroz popunjena

Svi pacijenti imaju srednje tešku i tešku formu bolesti

  • 76

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" u Beogradu, od juna meseca se nalazi u kovid sistemu i nijednog momenta od tada iz njega nije izlazio. Trenutno se u ovoj bolnici nalazi 250 pacijenata zaraženih korona virusom, od kojih je 10 na respiratoru. Najmlađi pacijent ima 21 godinu, i ima jako tešku formu bolesti, iako nije imao druga oboljenja, pritom je i sportista. 

- Zabrinjavajuće brojke u toku prošlog dana. Međutim, u KBC "Bežanijska kosa" mi imamo 250 pacijenata, 10 odsto kapaciteta smo oslobodili za danas, imaćemo i danas još oko 25 otpusta. Mesta ima, ali značajno manje nego što je na početku i ona se popunjavaju, i zato apelujemo na sve da moraju da misle na sebe i na druge. Na sebe da ne završe u bolnici, i da ne zaraze druge svojim nepromišljenim ponašanjem - rekla je prof. dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Prema njenim rečima, na respiratoru je 10 pacijenata i još 16 pacijenata na NIV maskama.

- NIV maske su, takođe, vezane za respiratore, ali pacijenti su svesni i oni sarađuju. To nam je jedan od modaliteta da bi pacijente što pre vratili u bolje stanje da ne završe na respiratoru. Nažalost, jedan broj tih pacijenata koji su na NIV-u kada počnu da popuštaju imunološke snage i respiratorna muskulatura, završavaju na respiartoru.  - objasnila je ona.

Prosečna starost pacijenata je 55 godina.

- Imamo od izuzetno mladih, imamo dečka od 21 godine koji ima vrlo tešku formu bolesti, iako je  i sportista, i nije imao nikakva druga oboljenja, do toga da imamo i najstarijeg pacijenta od 86 godina. Klinička slika je značajno teža kod osoba koje su odmakle u životnoj dobi, koje imamu neko drugo oboljenje i kod onih koji ne dođu na vreme i ne jave se na vreme. Klinička slika u ovoj kući ide od srednje teške do jako teške, koje su povezane sa stavljanjem na respirator i korona šoknim stanjem, koje u 99 odsto slučajeva nema mogućnost izlečenja - kazala je prof. dr Zdravković.

Podseća da je korona infektivno odeljenje koje ide, pre svega sa zamorom, jakom glavoboljom, opštim osećanjem malaksalosti i povišenom temperaturom: 

- Oni koji su imali koronu znaju koliko su se loše osećali u trenutku kada su bolest dobijali, a najveći broj nas to i ne prepozna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danka

    5. novembar 2020 | 14:59

    Samo vi držite i dalje otvorene škole a pojedini neka se ovde teše i šire dezinformacije kako virusa nema i kako je to obican grip, sad ce i za ovog sportistu reci kako je imao druga oboljenja i sl. Zatvarajte bre škole dokle da slušate šačicu njih ovde kako preti izlaskom na ulice i da na taj nacin krši sve mere koje se donose u borbi protiv virusa , te iste pakujte u zatvore i na prinudan rad u kovid ustanove jer niko im ne daje za pravo da narasuvaju zdravlje tudje dece i svih gradjana ove Drzave. Ako niste u stanju da to sprovedete cemu onda taj krizni štab i zašto uopšte zaposleni u istom primaju plate, neka podnesu ostavke !

  • Zola

    5. novembar 2020 | 15:38

    Ljudi čuvajte se stvarno, ja sam za 5 dana izgubio 5 kg. Kad napravim 15 koraka kao da sam se popeo na peti sprat. Imam 40 godina i prije 7 dana sam bio potpuno zdrav. I dobio sam upalu pluća.

  • Nenad

    5. novembar 2020 | 15:06

    Ma da korona je obican grip kako neki kazu nije to nista dok se ne umre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA