Zaraženo 45 zdravstvenih radnika Instituta "Banjica", a on ovog puta nije u kovid sistemu

Institut je dva puta do sada bio o kovid režimu, a direktor Zoran Baščarević se nada da u ovom talasu neće biti potrebe

  • 0
Institut za ortopediju Banjica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Instituta za ortopediju "Banjica" Zoran Baščarević kaže da je u prethodnom talasu koronavirusa tokom leta bilo 30 zaraženih radnika Instituta, a sada ih je 45.

To se, kaže, strašno odražava na intenzitet rada, s obzirom na to da Institut nije u kovid sistemu i bavi se redovnim radom. Posebno je teško zbog anesteziologa, jer se od 18 njih raspolaže sa samo devetoro, kaže Baščarević za RTS.

Institut je dva puta do sada bio o kovid režimu, a Baščarević se nada da u ovom talasu neće biti potrebe.

- Oko 500 traumatizovanih pacijenata nedeljno se pregleda, od toga 50 se primi, 30 operiše. Svakog dana 8-9 operativnih programa... To će mnogo nedostajati ako Banjica bude primorana da uđe u kovid sistem. Nadamo se da će sistem izdržati još ovih par nedelja, a mi ćemo nastaviti da radimo ono što radimo svaki dan - naveo je direktor Banjice.

Prema njegovim rečima, ova godina je mnogo drugačija od 2019.

U proseku smo radili nešto više od 1.000 operacija mesečno, ukupno oko 13.000, sada još nemamo 4.000, a sada je gotovo kraj 11. meseca. Zbrinjavamo sve pacijente koji su teški maligni pacijenti i to smo uspeli nekako da postignemo i dovedemo u redovno stanje -  rekao je Baščarević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA