"Komunalna milicija ima savetodavnu ulogu, upozorava, nije bilo represivnih mera": U toku je obuka

Pored sanitarnih inspektora, kontrolu sprovođenja mera lične zaštite kao poverene poslove vrše i komunalna inspekcija i komunalna milicija

  • 0
Komunalna policija, slava, slavska trpeza, kazna korona Foto: Milena Đorđević, Shutterstock

Komunalna milicija ima samo savetodavnu ulogu u suzbijanju epidemije korona virusa, saopštili su iz gradskog Sekretarijata za poslove komunalne milicije u odgovoru na pitanja Telegrafa o organizovanju i održavanju slava. Kako ističu, u proteklom periodu nije bilo primene represivnih mera.

U konkretnom slučaju, obaveštavamo vas da Sekretarijat za poslove komunalne milicije do sada nije primenjivao represivne mere, već komunalni milicionari na teren izlaze i imaju samo savetodavnu ulogu, odnosno upozoravaju građane na prekršaje - naveli su dodajući da je u toku obuka za primenu odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kontrola se vrši u cilju zaštite spostvenog i tuđeg zdravlja.

- (...) Naročito podrazumeva obavezu korišćenja ličnih zaštitnih sredstava u skladu sa prirodom bolesti, zatim određeno ponašanje u zatvorenom i na otvorenom prostoru, na javnim i privatnim okupljanjima i druge propisane mere lične zaštite kojima se sprečava ili suzbija širenje zarazne bolesti - naveli su.

Kontrolu sprovođenja mera, poručili su, pored sanitarnih inspektora vrše komunalna inspekcija i komunalna milicija u skladu sa članom 46a Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Odgovori stižu dan nakon objave teksta o tome da li je zabranjeno obeležavati slavu sa više od pet gostiju u privatnom stanu ili kući, te da li je moguće da komunalna ispekcija ili milicija kazne domaćina ili goste.

Naddležnima su postavljena pitanja o tome kako kažnjavanje tačno funkcioniše, s obzirom na prethodne medijske navode da domaćinima preti 150.000 dinara kazne, zatim da li bi bili kažnjeni svi zatečeni u slavskom prostoru ukoliko broj gostiju pređe pet i ko su tih pet, tj. da li u taj broj ulaze i ukućani.

Prethodno nam je Jovica Damnjanović iz Kontakt centra republičkih inspekcija kazao da bi kažnjavanje bilo moguće ukoliko bi neko slavio u ugostiteljskom objektu, ali da ne bi bio kažnjen domaćin, već vlasnik kafane.

Slično je za Telegraf.rs kazao šef jedinica za inspekciju pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dragan Pušara, navodeći da bi u slučaju pravljenja kućnih žurki u iznajmljenim stanovima bio kažnjen vlasnik stana, ne i organizator žurke, a po Naredbi minstra zdravlja o zabrani okupljanja više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA