Kapaciteti u Institutu "Banjica" popunjeni za dan: Kovid pacijenti imaju mnogo težu kliničku sliku

- Zdravstveni sistem je napregnut i prenapregnut - rekao je direktor Instituta dr Zoran Baščarević

  • 2
Institut za ortopediju Banjica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Institut za ortopediju Banjica od juče prima kovid pacijente, a direktor te zdravstvene ustanove prof. dr Zoran Baščarević kaže da su kapaciteti već popunjeni.

Baščarević je za TV Pink naveo da je u ortopedija na Banjici u kovid sistem ušla sa 30 mesta na odeljenju i 17 na intenzivnoj nezi i da su juče od 10 sati do osam uveče svi kreveti bili popunjeni.

- Sada su mnogo teži pacijenti, nego u prethodna dva talasa i svi koji su zbrinuti kod nas su na kiseoničkoj potpori. Dobili smo pomoć od Instituta Dedinja, stiglo je deset njihovih internista. Treba da otvorimo još jedno odeljenje sa 30 kreveta i da pojačamo poluintenzivnu negu - naveo je Baščarević.

On je rekao da su pacijenti, koji su u Institutu za ortopediju ležali zbog trauma, onkologije ili nekih infekcija, prebačeni u ortopedsku bolnicu KCS i na VMA, te da je Banjica za 24 sata pripremljena da uđe ponovo u kovid sistem.

Navodi da je zdravstveni sistem napregnut i prenapregnut i da se nada da će ga rasteretiti otvaranje kovid bolnice u Batajnici.

Zdravstveni sistem, navodi, vapi za intenzivnim mestima, za kiseonikom, ali da nije rešenje da se napravi još 10.000 kiseoničnih mesta u bolnicama, nego da ljudi ostanu kod kuće.

Video: Teška situacija u Mišoviću, na lečenju 356 kovid pacijenata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žikica

    3. decembar 2020 | 10:54

    Što ne kaže da nema dovoljno tehničara za normalan rad?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA