• 32

"Oko sokolovo" spava dok su komunalni milicajci parkirani nasred Glavne ulice u Zemunu

, Telegraf

Mada se laički nameće zaključak da su komunalni milicajci napravili prekršaj, kada se tumači Zakon o bezbednosti saobraćaja, može se doći do suprotnog odgovora, ali samo pod jednim uslovom.

 • 32

Video: Pod budnim okom sokolovim? Komunalni milicajci parkirani nasred Glavne ulice u Zemunu

Jedan automobil Komunalne milicije parkirao se prošle subote na sred Glavne ulice u Zemunu. Na automobilu su bila upaljena sva četiri migavca, a on je stajao tu dovoljno dugo da ga je samo za nešto više od jednog minuta zaobišlo nekoliko autobusa i automobila, dok su ga pešaci posmatrali u čudu.

U jednom momentu zaobišao ga je i džip "rendž rover", odnosno " Oko sokolovo", malo se zadržao pored njega, i nastavilo dalje. Vozilo komunalne je i dalje stajalo.

Mada se laički nameće zaključak da su komunalni milicajci napravili prekršaj, kada se tumači Zakon o bezbednosti saobraćaja, može se doći do suprotnog odgovora, ali samo pod jednim uslovom.  

Kako za Telegraf.rs objašnjava direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović komunalni milicajci su u ovom slučaju napravili prekršaj samo ako nisu imali neku neodložnu službenu radnju i nisu mogli da prakiraju automobil u skladu sa propisima. 

- To je regulisano članom 62 stav 2, tačka 2, Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je promenjen u aprilu 2018. godine. Napravili su prekršaj ako se ne radi o hitnoj službenoj i neodložnoj radnji i ako oni nisu mogli da prakiraju vozilo u skladu sa propisima - kaže Okanović koji konstatuje da imaju upaljena sva četiri migavca, ali da je pitanje zbog čega su tu.

U Članu 62, Zakona o bezbednosti saobraćaja navodi se da vozač ne sme da zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.

Dodaje se da se odredbe ovog zakona o zaustavljanju i parkiranju ne primenjuju u četiri slučaja:

1. policijske službenike u obavljanju službene dužnosti, ako bi obaveza poštovanja odredaba o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila omela uspešno obavljanje službene dužnosti;

2. pripadnike komunalne policije u obavljanju službene dužnosti, ako bi obaveza poštovanja odredbi o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila omela uspešno obavljanje službene dužnosti;

3. vozače vozila pod pratnjom i vozače vozila sa pravom prvenstva prolaza u obavljanju službene dužnosti, ako bi obaveza poštovanja odredbi o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila omela uspešno obavljanje službene dužnosti,

3. radnike komunalnih službi za vreme dok vrše komunalne delatnosti, ako bi obaveza poštovanja odredbi o zabrani zaustavljanja ili parkiranja vozila omela uspešno obavljanje komunalne delatnosti.

Situacija kakva je viđena u Glavnoj ulici u Zemunu, razumljiva je za policiju, koja ima hitne i neodložne radnje, ali je pitanje šta su komunalni milicajci radili usred Glavne ulice u po bela dana ovako parkirani.

Video: Ovako Oko sokolovo vreba nepropisno, ali i propisno parkirana vozila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sonja

  Oni uvek mogu reći da su imali službenu intervenciju. Ko proverava da li je to tačno a da nije njihova privatna zlopupotreba ovlaštenja i situacije???

  2
  0

  Podelite komentar

 • Grga Pitić

  Ako je policija zakon, ja ništa nemam protiv države... Ja sam muzičar...

  3
  1

  Podelite komentar

 • Meda

  Dok su se na okretnici na trgu republike okretali autobusi sa linije 27 i linije 35 i drugi ,bio je veliki problem da se autobusi tu parkuraju dok čekaju svoj red vožnje ,ali su se ,lično sam se uverio dosta puta ,bahati i oholi policajci parkirali na mestu za autobuse i to u kontra smeru i tako zauzimali i po dva parking mesta za autobuse koji su muku mučili da bi došli do svoje početne stanice.A za to vreme " savesni i pošteni policajci su bili na radnom zadatku ,na izjedanju hamburgera " Jednom rečju ..bahatost , samovola i bezobrazluk

  6
  2

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima