≫ 

"Hitno otkriti počinioce i najstrože ih kazniti": Ugašen plamen "Večne vatre" u Beogradu

Plamen su sredinom meseca na svečanoj ceremoniji upalili ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i srpski predsednik Aleksandar Vučić

  • 5
Goran Vesic Foto: Facebook/Goran Vesic

Spomenik "Večnoj vatri" na Groblju oslobodiocima Beograda oskrnavili su nepoznati počionioci, ugasivši plamen koji su sredinom meseca na svečanoj ceremoniji upalili ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i srpski predsednik Aleksandar Vučić. Tim povodom reagovao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je najoštrije osudio ovaj čin i naložio da se hitno otkriju počinioci.

- Oskrnavljen je spomenik "Večne vatre", hitno otkrini počinioce. Najoštrije osuđujem ovaj nasilan akt uperen protiv svih onih koji su herojski položili svoje živote u oslobošenju Beograda. U ovom trenutku policija pokušava da identifikuje počinioce ovog besprizornog i nenormalnog dela. Lično ću se potruditi da oni budu što pre identifikovani i najstrože kažnjeni - poručio je Vesić.

ОСКРНАВЉЕН СПОМЕНИК ВЕЧНЕ ВАТРЕ, ХИТНО ОТКРИТИ ПОЧИНИОЦЕСиноћ је у Београду извршен вандалски чин чија је мета био...Posted by Горан Весић on Wednesday, December 30, 2020

Ambasada Ruske federacije u Beogradu: Ciničan pokušaj

Ambasada Ruske federacije u Beogradu saopštila je danas da je duboko potresena "varvarskim skrnavljenjem" Večne vatre na Groblju Oslobodilaca Beograda i istakla hitnu reakciju rukovodstva Srbije, nadležnih državnih organa, vlasti prestonice, kao i SUBNOR-a na ovaj događaj.

Ambasada je ovaj čin ocenila kao "ciničan pokušaj" svrstavanja Srbije u niz onih evropskih zemalja u kojima je rat protiv monumenata antifašistima i prepisivanje istorije, dobio sistemski karakter.

Goran Vesic Vandalski čin - Foto: Facebook/Goran Vesic

U saopštenju Ambasade se navodi da ne isključuju mogućnost da su počinioci ovog, kako se navodi, plašljivog zločina delovali po spoljnom nalogu, kako bi se uneo razdor u bratske odnose između dva naroda.

- Sigurni smo da to u Srbiji neće proći. Uvereni smo da će zajedničkim naporima spomenik biti narednih dana u potpunosti obnovljen. Računamo da će vandali biti zasluženo kažnjeni. Naš sveti dug je da poštujemo sećanja na junačke pretke koji su dali svoje živote za oslobođenje sveta od čovekomrzilačke ideologije nacizma - navela je Ambasada.

Dodaje se da i dalje nameravaju da brane antifašističke vrednosti od bilo kog nasrtaja i da posvećuju prioritetnu pažnju vojno-memorijalnom i istraživačkom radu u čemu, navode, imaju podršku srpske javnosti.

Video: Vandali uništili spomenik sestrama Baković, stradalim nakon torture

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    31. decembar 2020 | 19:54

    Zamisli koja mrznja prema Rusiji ai Srbiji .Ugasti plamen koji je donet iz Rusije? Iz postovanja prema Srbiji.E to je fasizam.Krstim se i cudim.Boze sacuvaj koji paceri....

  • Nesa

    31. decembar 2020 | 19:53

    Zamisli koja mrznja prema Rusiji ai Srbiji .Ugasti plamen koji je donet iz Rusije? Iz postovanja prema Srbiji.E to je fasizam.Krstim se i cudim.Boze sacuvaj koji paceri.

  • drustveno nekorisni

    30. decembar 2020 | 16:35

    svaki dan gledamokako nam unistavaju imovinu , igraju se vratima i kapijama kvare brave, kidaju cvecea , bacaju smece, ostavljaju predmete na prolazu ,ne čiste za neredom koji naprave oni njova deca koju je trabalo da pocnu da tuku čim su počela da liće na njih i pre no što ih počnu tući drugi što će se sigurno desiti. Uopste ne postuju tudj trud i sve sto rade rade da nanesu stetu. Neki ljudi svojim rukama nikad nisu nista osim štete napravili društvu u kom žive.Svi će oni u CV staviti da su timski igrači heheheheh al zamalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA