U Hramu Svetog Save za Božić će se služiti dve liturgije: Prva počinje u ponoć

Liturgiju na Božić, 7. januara služiće mitropolit Hrizostom

  • 2
Badnjak Božić Beograd Hram Svetog save Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U Hramu Svetog Save u Beogradu za najradosniji hrišćanski praznik Božić Srpska pravoslavna crkva (SPC) služiće dve liturgije.

Liturgiju na Badnje veče, koja počinje u ponoć služiće vladika Stefan, vikarni episkop remezijanski.

Liturgiju na Božić, 7. januara služiće mitropolit Hrizostom, koji nakon smrti poglavara SPC-a Irineja obavlja njegove dužnosti do izbora novog patrijarha.

"Sa radošću obaveštavamo verni narod, drage parohijane i sugrađane, te sve poklonike naše Zavetne svetinje, da su glavni radovi na unutrašnjem uređenju Spomen-Hrama Svetog Save privedeni kraju.

Nakon trogodišnje pauze u centralnom delu Hrama biće služena Božanstvena Liturgija. Pozivamo vas stoga, da Božić 2020. (2021.) godine Gospodnje dočekamo sabrani u jednom od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, Hrama koji je ponos celog srpskog i svekolikog pravoslavnog roda", navodi se na zvaničnom sajtu Hrama Svetog Save.

Starešina Hrama Svetog Save Stefan Šarić rekao je da SPC "zvanično" nije pozvala vernike da prisustvuju ovim događajima, već da je raspored bogosluženja objavljen za TV ekipe i one koji budu snimali, piše Blic.

Podsetimo, SPC je u Božićnoj poslanici objavljenoj 5. januara pozvala vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korona virusa, navodeći da time "ne pokazuju odsustvo vere već poštuju svetinju života". SPC je zdravstvene radnike nazvala "decom Božjom" jer se nesebično žrtvuju lečeći obolele.

"Ta ljubav i žrtva obavezuju da sve vas, deco naša duhovna, pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe", navedeno je između ostalog u poslanici.

Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je danas oko 16 časova ispred Hrama Svetog Save u beogradskoj opštini Vračar u prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i manjeg broja vernika.

Vernici koji su ipak odlučili da dođu ispred Hrama pridržavali su se epidemioloških mera i većina je nosila maske. Badnjak je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji posle smrti patrijarha Irineja predsedava Sinodu SPC.

Hrizostom je poželeo vernicima srećno Badnje veče i sutrašnji Božić, uz tradicionalni pozdrav "Mir božiji, Hirstos se rodi".

Pozvao je građane da se raduju i vesele Božiću i poručio im da ne dozvole da tuge i nevolje, u kojima se trenutno nalazimo, pokvare najradosniji hrišćanski praznik i veselje.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vernici koji poštuju Julijanski kalendar - Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Video: Paljenje badnjaka kao nikad do sad: Uz maske i kišobrane vernici obeležili Banji dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagreb

    6. januar 2021 | 22:46

    Sretan i blagoslovljen Božić pravoslavnoj braći i sestrama, mi katolici nemamo nikog bližeg od vas! Puno lijepih pozdrava iz Zagreba! Hristos se rodi!

  • No1

    6. januar 2021 | 22:45

    S obzirom u kakvom se stanju nalazimo, trebalo bi da sluze molitvu stalno 24 sata dnevno. Oni jadni ce da sluze dve molitve. Pretrgnuce se od posla sram ih bilo. Nista ne radja nesto. Zakon akcije i reakije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA