Trajno rešen problem raseljavanja 74 romske porodice

Žiteljima naselja Vijadukt su isplaćena obeštećenja za kuće koje će biti srušene zbog izgradnje obilaznice

  • 18
Problem raseljavanja nelegalnog naselja Vijaduk

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Problem raseljavanja nelegalnog naselja Vijadukt, na trasi obilaznice oko Beograda na ulasku u Resnik, rešen je na obostrano zadovoljstvo, ocenili su danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrtukture Tomislav Momirović i predstavnici romskih porodica koje su tu živele.

Ministar je rekao da je višedecenijski problem raseljavanja 74 porodice rešen pažljivom komunikacijom nakon dva meseca pregovora.

- Dva meseca smo intenzivno pregovarali, nismo ih gledali kao nekog ko je drugačiji od nas, oni su naši sugrađani. Razgovarali smo direktno, nismo želeli da uključimo stotine ljudi koji bi se bavili sobom i na kraju ne bi našli rešenje. Nismo želeli da ljude na silu iseljavamo, da ih stavljamo u nekakve kontejnere, želeli smo da našim sugrađanima, našoj braći pomognemo, da oni pomognu sebi, i nismo želeli ni po koju cenu da iz ovog problema izađemo nezadovoljni, želeli smo da svi budu zadovoljni - naglasio je Momirović, prenosi Tanjug.

On je zahvalio direktorima javnih preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbije. Zoranu Drobnjaku i Aleksandru Antiću, za pomoć koju su pružili u rešavanju problema raseljavanja romskih porodica.

Momirović je istakao da je sve vreme u pregovore bio uključen i zaštitnik građana.

Žiteljima naselja Vijadukt su isplaćena obeštećenja za kuće koje će biti srušene zbog izgradnje obilaznice, tako da će tim novcem oni moći da kupe druge kuće.

"Dobili smo to što smo hteli"

 

- Zahvaljujem se Vladi Srbije, zaštitniku građana i Drobljnjaku. Izašli su nam u susret, iselili su nas, dobili smo naknadu u novcu tako da možemo sebi da kupimo krov nad glavom. Zadovoljni smo. Bili su korektni prema nama, dobili smo to što smo hteli - rekao je Duško Vasić, jedan od stanovnika naselja Vijadukt.

Njegov nekadašnji komšija Miroslav Marinković je dodao kako jedan broj stanovnika tog naselja trenutno živi u iznajmljenim kućama dok ne kupi druge, dok su neki već našli trajni smeštaj.

- Zadovoljstvo je veliko, jer tražimo našu kuću. Sada ćemo napokon imati svoj krov nad glavom, i to je velika sreća - rekao je Marinković.

Građevinske mašine već su u naselju Vijadukt i uklanjaju stambene objekte kako bi radovi na obilaznici mogli da budu nastavljeni po planu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam glup

    11. januar 2021 | 18:36

    Dakle, ovo je vise prevrsilo. Zauzmes tudje, zivis godinama, krades struju i jos ti plate kao da je tvoje.. Srbi moji glupavi ..

  • Neki Tamo

    11. januar 2021 | 19:01

    Za te barake koje su protivzakonito postavljene dobili su 20000€ po porodici, bez ikakve dozvole, plana, icega, ziveli su tu i dobili novac. Danas je u Srbiji najbolje biti manjina. Srbine niko te više ne ferma.

  • Ja

    11. januar 2021 | 19:09

    Od sutra se izjasnjavam da sam rom, odoh da izgradim kucu, budala uzela kredit pa ga placam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA