BEOGRAD: Vrtići će ubuduće raditi i noću

Radno vreme vrtića biće produženo do 22 sata i počeće s radom i na Paliluli i Voždovcu već od kraja septembra. Smene će biti organizovane od 15.30 do 21.30 i od 16 do 22

  • 0

Kako bi olakšali roditeljima koji rade po smenama, iz Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu navode da će produženi rad vrtića do 22 sata, koji je za sada organizovan u pojedinim vrtićima u centru grada, do kraja septembra biti organizovan i u obdaništima na Paliluli i Voždovcu.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić kaže da se na majsko-junskom konkursu videlo da je potreba za organizovanjem takozvanih večernjih grupa, u kojima deca mogu da borave do 10 sati uveče, sve veća kod roditelja koji nemaju standardno radno vreme i rade po smenama.

- Ovu uslugu za sada imaju vrtić "Majski cvet" u Starom gradu i "Jelena Anžujska" na Savskom vencu. Trenutno anketiramo roditelje mališana koji žive na teritoriji ove dve opštine kako bismo utvrdili kolika je potreba za zbrinjavanjem nakon redovnog radnog vremena vrtića. Planirano je da rezultate dobijemo već 15. septembra, a na osnovu njih moći ćemo da planiramo u kojim će vrtićima biti organizovane i popodnevne smene - objašnjava Jovčićeva. Prema njenim rečima, roditelji će u zavisnosti od smena na poslu sami organizovati kada će dete dovoditi u vrtić.

- Smene će biti organizovane od 15.30 do 21.30 i od 16 do 22 sata, a roditelji će dete dovoditi u vrtić u zavisnosti od toga kada rade. Tačnije, ukoliko rade pre podne, dete će u vrtiću boraviti u prepodnevnoj smeni i obrnuto - kaže Jovčićeva, i dodaje:

- Vaspitno-obrazovni program u popodnevnoj smeni ni po čemu se neće razlikovati od programa koji se organizuje u prepodnevnoj smeni. Tačnije, rad sa mališanima i njihova ishrana će u obe smene biti istog kvaliteta. Za decu koja ostaju u vrtiću do 22 sata pripremaće se večera, tačnije mališanima se neće servirati hrana koja je ostala od ručka - kaže Jovčićeva.

Vest o upisu mališana van predviđenog roka posebno je obradovala majku četvorogodišnje Vanje jer više neće morati da izdvaja novac za bebisiterku, koju je zbog specifičnog radnog vremena morala da angažuje dve nedelje u mesecu. Bilo bi odlično kada bi i na Paliluli organizovali rad vrtića po smenama. Većina roditelja radi po smenama, tako da je ovo savršeno rešenje za sve nas. Osim što će dete vreme provodi sa vršnjacima, dodatna prednost dvokratnog rada vrtića je i ušteda novca - kaže Marija Jovanović.

Osim večernjih smena, u svim obdaništima na teritoriji grada postoje jutarnja dežurstva za decu, čijim roditeljima radni dan počinje u sedam sati ujutru, a pojedini vrtići dežuraju i od pola šest. U beogradske vrtiće početkom septembra krenulo je 12.000 mališana koji su upisani na majsko-junskom konkursu.

- Prisutnost dece u beogradskim vrtićima trenutno iznosi 55 odsto, što je za 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Roditelji svoje dete u vrtić mogu da upišu van redovnih upisnih rokova, tačnije preko cele godine, a komisija će njihove zahteve razmotriti u roku od 15 dana nakon prijave - navodi Ljiljana Jovčić.

Grade se nova obdaništa

Osim renoviranja postojećih vrtića, u prestonici se trenutno grade i tri nova, koja će zajedno moći da prime više od 500 mališana.

- U toku je izgradnja novih obdaništa u Stublinama kod Obrenovca, u Vojvođanskoj i Ulici dr Ivana Ribara na Novom Beogradu. Takođe, zajedničkim radom Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i opštine Stari grad kompletno se uređuje dvorište i sam objekat vrtića "Skadarlija" - kažu u sekretarijatu.

U septembru će početi radovi na kompletnoj sanaciji vrtića "1.001 radost" na Voždovcu, a nakon mesec dana i izgradnja Centra za podršku deci i porodici, koji će se nalaziti kod Denkove bašte na Zvezdari. Takođe, do kraja godine počeće izgradnja obdaništa u Univerzitetskom naselju na Novom Beogradu, koje će moći da primi 270 dece.

(Telegraf.rs / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA