• 27

Gak: Dete iz vrtića "Zamak" nije autistično, nismo ranije reagovali jer nismo imali prijave

, Telegraf

U vrtiću je izvršena vanredna inspekcija

  • 27
Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Gradski sekretar za obrazovanje i dečku zaštitu Slavko Gak istakao je da dete koje se nalazi na snimku iz privatnog vrtića "Zamak" koji je uzdrmao javnost, nema autizam.

- Zlostavljano dete nije autistično, ali svakom zlostavljanju dece treba stati na put - rekao je Gak u jutarnjem programu RTS.

On je dodao da nije bilo niti jedne prijave vrtića ni od strane roditelja, ni od strane zaposlenih, te stoga nije mogla do sada da bude sprovedena vanredna inspekcija.

- Svaka predškolska ustanova je dužna da ima savet roditelja koji mora da bude uključen u rad te predškolske ustanove i svakako da roditelji treba da uzmu tu kontrolnu ulogu - rekao je Gak.

On je dodao i da su pravila o osnivanju predškolskih ustanova i škola zaista stroga, ali da su zloupotrebe česte.

- Oni pri samoj verifikaciji imaju sve. Redovne kontrole se sprovode, pravi se plan. Mi zaista, pri svakoj predstavci građana postupamo momentalno - rekao je Gak.

Gak je rekao da je juče delimično sprovedena vanredna kontrola rada vrtića, koja je prekinuta zbog pogoršanja zdravstvenog stanja direktorke obdaništa.

Sekretarijat je, kaže, u sredu dobio pitanje dnevnog lista "Srpski telegraf" i odmah su postupili po tom pitanju, pošto nije stigla nijedna predstavka građana u vezi sa radom vrtića "Zamak" na Voždovcu.

- Juče je sprovedena vanredna kontrola, u jednom delu, pošto je u jednom momentu prekinuta, zato što je direktorki vrtića pozlilo. Hitna pomoć je stabilizovala njeno zdravstveno stanje, ali su konstatovali da nadzor ne može da se nastavi. Snimak jeste autentičan. Dogodilo se upravo to, u toj predškolskoj ustanovi - naveo je Gak.

On je rekao da će se lično zalagati da se proces sprovede do kraja i da će zahtevati najstrožu kaznu, kada su počinioci zlostavljanja u pitanju, ali i za predškolsku ustanovu.

Gak je naglasio da takvo ponašanje nije dozvoljeno ni u državnoj, ni u privatnoj predškolskoj ustanovi i dodao da bi iste zahteve imao i da se zlostavljanje dogodilo u državnom vrtiću.

On je pojasnio da inspekcija, koja je juče upućena u vanrednu kontrolu, nije dobila pismene izjave zbog pogoršanja zdravstvenog stanja direktorke, koja je i supruga vlasnika vrtića.

- Ono što je kroz usmeni razgovor do tog momenta sa njima prosvetna inspekcija uspela da konstatuje jeste da se gospođa koja se vidi na snimku, koja vrši jedan vid fizičkog nasilja, vodi u predškolskoj ustanovi kao spremačica - naveo je Gak.

On je istakao da mora da se utvrdi ko su ljudi koji vrše i sprovode vaspitno-obrazovni program u toj predškolskoj ustanovi i da je to prvo i ključno pitanje, kao i to da li imaju dovoljno vaspitača, da li su oni adekvatno školovani i da li imaju licence.

- Ukoliko se ispostavi da je sve onako kako danas imamo preliminarno, samo iz usmenog razgovora sa direktorkom vrtića, zaista cu tražiti najstrožu kaznu, a jedna od tih je i najrigoroznija - da se ova predškolska ustanova zatvori i da se licenca poništi - rekao je Gak.

Podsećamo, na snimcima se vidi kako navodno vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, izvlači decu iz špajza u kom su zatvorena, pritom iz grubo spuštajući na pod, viče na njih dok ona jecaju.

Prosvetna inspekcija juče je izašla u vanrednu kontrolu ove ustanove.

Video: Nasilje usred vrtića: Otac ošamario sinovljevog druga, dečak pao na pod

(Telegraf.rs)

Posle saznanja iz medij

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    Moja poznanica je radila u jednom privatnom vrtiću. Bez završenog fakulteta. Krenula je kao asistent vaspitaču i napredovala. Jednom je neko dete sutnulo i ona mu vratila. Zamislite vi to. Pošaljete dete da se socijalizuje i pojma nemate s kim vaše dete provodi vreme. Osoba koja radi sa decom ne samo da mora da bude obrazovana, već i emocionalno i psihički stabilna i da odgovara profilu ličnosti. Taj posao nipošto nije za bilo koga. Moje dete ide u vrtić i već je veliki. Ucim ga da niko ne sme da ga bije i vređa, a da vaspitacice mora da sluša. Ne daj Bože da mu se slično desi, lično bih pravdu uzela u svoje ruke bez obzira na posledice po sebe.

  • Ne verujem

    Direktorki obdaništa pozlilo, pa je prekinuta kontrola..... Smem da se kladim da je "izmislila" i folirala se da bi prekinula kontrolu i dobila na vremenu.... da se sve malo "zaboravi" .... uzas ! Volim svoju zemlju, ali mi je drago sto ne živim vise tu.... Zao mi je sto ne možete da vidite kako se vaspitacica mog sina dnosi i ponaša prema deci..

  • Mili

    Plače mi se zajedno sa ovom slatkom zanemarenom i maltretiranom decom.Pa ko uopšte vodi racuna o njima??Sada mi je žao roditelja koji plaćaju nekom da njihova deca po celi dan plaču.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima