Država vratila vlasnicima "Paviljon Veljković" koji je koristio CZKD

Paviljon Veljković nacionalizovan je 1958, a vlasnik je postala Republika Srbija koja je zgradu dala na korišćenje opštini Savski venac, a ova Poslovnom prostoru Savski venac

  • 0

Jedan od prvih privatnih muzeja u Srbiji, Paviljon Veljković, koji je ugledna srpska porodica Vojislava Veljkovića, tvorca jugoslovenskog dinara, namenski gradila kao muzej u kome se čuvaju vredna umetnička dela, posle više od šest decenija vraćen je vlasnicima.

Koordinator Mreže za restituciju Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" Milivoje Mile Antić izjavio je da je taj objekat, kao i mnogi drugi koji su u postupku restitucije, bio u vlasništvu države a Centar za kulturnu dekontaminaciju, koji se tu nalazi od 1995. godine, samo je zakupac prostora.

- Paviljon Veljković nacionalizovan je 1958. godine i vlasnik je postala Republika Srbija, koja je zgradu dala na korišćenje opštini Savski venac a ova Poslovnom prostoru Savski venac - ispričao je Antić.

Nekadašnji privatni muzej, u kome je bila izložena vredna kolekcija više od 200 slika i skulptura odlivaka Mikelanđelovih dela koja su, kako je rekao, završila po baštama na Dedinju, posle Drugog svetskog rata koristili su razni umetnici, između ostalih i Moše Pijada.

Prema Antićevim rečima, ovako povoljan ugovor sa CZKD, po zakonu u naredne tri godine dužni su da sklope vlasnici kojima je restitucijom vraćena imovina.

Antić je istakao da porodica Veljković, koja je prethodnih nekoliko godina svoju kuću u Birčaninovoj ulici u septembru za Dane evropske baštine nesebično otvorala za posetioce, planira da u budućnosti Paviljon Veljković ponovo postane muzej besplatno otvoren za posetioce.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA