Da li se zaista ruši kafana Orašac? Na trasi je nove ulice, odgovor dokle se stiglo sa planovima

To su još samo planovi, ove godine zasigurno zgrada neće biti otuđena, pa ni srušena od strane grada

  • 17
Kafana Orašac Printskrin: Google Maps

Bulevar kralja Aleksandra uskoro bi mogao da dobije još jednu raskrsnicu, a time i priliku za novu gradnju na ovom potezu. Naime, planska dokumentacija predviđa produženje Trnske ulice do samog Bulevara.

Međutim, postoji jedan problem - na mesto gde bi Trnska trebalo da se ulije u Bulevar nalazi se čuvena kafana "Orašac". I nije samo njeno ime poznato i zvučno, nje u pitanju ni samo unutrašnja autentična atmosfera i sećanje na stara kafanska vremena, već je i njena građevina specifična, prepoznatljiva i jedinstvena.

Naravno, ukoliko se planovi ostvare, "Orašac" se ruši.

Kafana Orašac katastarske parcele Printskrin: GIS Beoland

Ali, to su još samo planovi, ove godine zasigurno zgrada neće biti otuđena, pa ni srušena od strane grada.

- U nadležnoj službi za katastar nepokretnosti u prethodnom periodu su sprovedeni postupci deobe katastarskih parcela u cilju formiranja građevinske parcele za spajanje Trnske ulice sa Bulevarom kralja Aleksandra. Prema važećem urbanističkom planu ovog područja, na planiranoj trasi Trnske ulice nalazi se i objekat restorana "Orašac" u Bulevaru kralja Aleksandra.

Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2021. godinu nisu planirane aktivnosti na pokretanju postupaka za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa za Trnsku ulicu - objasnili su nam u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ideja o produženju Trnske ulice stara je ravno 20 godina. A da li bi zbog razvoja ovog dela grada trebalo žrtvovati jedan ovako autentičan objekat iz 19. veka, veliko je pitanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 535

    5. februar 2021 | 08:37

    Ne!!! Kafana u kojoj se venčah, koja mi i pored toga budi jako lepe uspomene! Pored Znaka pitanja jedina kafana koja je preživela "urbanizaciju" Beograda.

  • Joker

    5. februar 2021 | 09:24

    Svaka stara kafana je autentični spomenik koji je stvorila istorija sa ljudima poznatim i manje poznatim... Rušenje takvih spomenika je rušenje gradske istorije i ubijanje duše Beogradjana i mnogih drugih!

  • D'Mitar

    5. februar 2021 | 09:05

    A šta umišljeni žutokljunci i pevci koji ko zna gde su odrastali znaju šta su kultna gradska mesta i kafane? Skorojevići koje je politika progurala a ne znanje. Čak i da imaju teorijskoga nekoga znanja nemaju smisla ni osećaja za urbano. Skorojevići!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA