• 0

Temperature u padu, elektrane spremne: Otpočeo celodnevni režim grejanja

Očekuje nas sedam hladnih dana za koje Grad Beograd potpuno spreman

  • 0
radijatori, grejanje, zimska grejna sezona, temperatura u stanu

Foto: pixabay.com

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas dispečerski centar "Beogradskih elektrana" i tom prilikom rekao da su elektrane otpočele celodnevni režim grejanja.

- Važno je napomenuti da je u pripremi ove sezone sve urađeno na pravi način, tako da smo spremno dočekali drugi hladan talas. Sudeći po učestalosti reklamacija, u odnosu na prethodne godine, možemo da zaključimo da je sistem izuzetno stabilan i da odlično funkcioniše. Reč je o sistemu koji je vrlo kompleksan, tako da se 320.000 stanova, odnosno 22 miliona kvadratnih metara greje na ovaj način. To je jedan od najvećih grejnih sistema u ovom delu Evrope - rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, očekuje nas sedam hladnih dana za koje Grad Beograd potpuno spreman.

- Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" još od devedesetih godina radi na rešavanju problema vezanih za zagađenje vazduha. Ranije smo imali 194 kotlarnice, a sada samo 22. Plan je da u narednom periodu bude ugašeno još sedam, a sledeća je na listi ona u naselju Sava Kovačević u Zemunu. Što se ostalih kotlarnica tiče, u školskim ustanovama je oko 75 odsto sistema zamenjeno novim, ekološki prihvatljivijim sistemima - precizirao je Radojičić.

On je izjavio da je obezbeđeno oko sto miliona dinara kako bi se nastavio proces gašenja ovih kotlarnica i da su to bitni faktori za poboljšanje kvaliteta vazduha. Akcenat će biti na individualnim ložištima, što čini oko 50 procenata, a tu se može tražiti jedan od uzroka za ovaj vid zagađenosti vazduha.

Gradonačelnik se osvrnuo i na tempo vakcinacije, posebno u javnom sektoru.

- Posle zdravstvenih radnika, radnici komunalnih službi su bili najizloženiji i najaktivniji u prethodnih godinu dana. Verujem da je Beograd jedan od gradova sa najvećim procentom vakcinisanih radnika iz javnih službi. Više od pet hiljada radnika je vakcinisano i nastavićemo istim tempom - zaključio je Radojičić.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima