• 4

Usvojene inicijative: Beograd dobija Sokak Nebojše Glogovca

Članovi Кomisije takođe su usvojili i inicijativu da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke

  • 4
Nebojša Glogovac

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Printskrin: Google Street View

Кomisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u prestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca.

U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao. Njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Predsednica Кomisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović istakla je značaj čuvanja sećanja na Nebojšu Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu.

Nebojša Glogovac

Nebojša Glogovac / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

– Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu – rekla je Radulovićeva.

Članovi Кomisije takođe su usvojili i inicijativu da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje. Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje. Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Кrfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali. Iako je trajala nepuna dva dana, Mojkovačka bitka jedan je od prelomnih trenutaka u istoriji našeg naroda i samim tim sećanje i razumevanje ovog događaja je od izuzetnog značaja za mlade, kao i za sve građane Beograda i Srbije – istakao je Goran Vesić u delu inicijative.

Goran Vesic, mojkovacka bitka

Mojkovacka bitka / Foto: Facebook/Горан Весић

Na sednici Кomisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagoru u Parku prijateljstva na Ušću. Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu „Gitanđali”. U novembru 1926. godine, Tagor je posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Кolarčevom univerzitetu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima