"Ne, ovo nije čupakabra": Aleksandar objavio fotke iz beogradskog zoo vrta i odmah sprečio lavinu

Valabi se smatraju manjim rođakom kengura

  • 4
Valabi Foto: Aleksandar Savić

Beo zoo vrt bogatiji je za još jednog stanara. U pitanju je mladunče valabija, koji pripada istoj porodici kao kenguri. Smatra se manjim rođakom kengura.

Maleni kom se iz majčine torbe vidi samo glava, na naslovnoj fotografiji deluje kao neka čupakabra, glave oivičene dlakom. Ali, kako je u objavi u grupi Zoo Animalia napisao Aleksandar Savić, koji je slikao valabija, nije u pitanju čupakabra ni kengur.

Ali za razliku od zloglasne mitske životinje, koja sisa krv, valabi je skroz druga priča. Hrani se travom i biljem.

Mladunci benet ili "crvenovratih" valabija se rađaju nerazvijeni, bespomoćni i maleni. U torbama majki ostaju i po nekoliko meseci, a rado tamo uskoče ponovo, ako osete opasnost.

U zatočeništvu mogu da žive i do 15 godina. Mama nosi svoje potomstvo svega jedan mesec, a narednih devet meseci, beba provodi u torbi.

Bebe valabija zovu i "džoiz" a na rođenju imaju svega jedan centimetar i rađaju se bez dlake. Žive na istoku Australije i u Tasmaniji. Iako su, kao i ostale životinje iz porodice, poznate po skakanju, one mogu i da puze, ali i plivaju. Imaju veoma razvijena čula sluha i mirisa, pa tako uši mogu da pomeraju za 180 stepeni.

Visoki su do 91 centimetar, a mogu da budu teški od  14 do 18 kilograma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar Nikolic

    14. mart 2021 | 12:15

    Odlican prilog, odlicne fotografije, odlicna grupa na Facebook-u Zoo Animalia sa fotografijama i snimcima iz Beo zoo vrta.

  • С

    14. mart 2021 | 14:50

    Слатко јееее 😍

  • Aaaa

    14. mart 2021 | 13:51

    Joj,bas je meden. Medenko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA