• 2

Banja Selters treći put u crvenoj zoni: Sutra se primaju prvi pacijeti

Imaće 120 kreveta

  • 2
Banja Selters

Printskrin: Youtube/ZdravljeiVi

Proširuju se kapaciteti u crvenoj zoni. U kovid sistem se vraća i Banja Selters. Dr Snežana Kostić, direktorka Instituta za rehabilitaciju rekla je za RTS da će toku sutrašnjeg dana primati prve kovid pacijente u večernjim satima.

Banja Selters ulazi u crvenu zonu. U ovom trenutku otpuštaju nekovid pacijente, a jedan deo će biti premešten u Institut za rehabilitaciju u Sokobanjskoj.

Nakon toga sledi čišćenje, dezinfekcija.

Dr Kostić kaže da će imati 120 mesta, primaće one pacijente koje su primali i donedavno, kada su bili u kovidu - srednje teške pacijente.

- Očekujemo da nam stigne neophodna zaštitna oprema, boce sa kiseonikom, lekovi da bi se kovid pacijenti lečili po protokolu - istakla je dr Kostić.

Prema njenim rečima, lekara i medicinskih sestara za ovaj posao nikad nema dovoljno.

- Nemamo po sistematizaciji toliko veliki broj lekara i sestara, ali organizovaćemo se kako najbolje znamo. Moraćemo da povučemo kadar koji je, dok smo bili u nekovid sistemu, bio na ispomoći na vakcinalnim punktovima, i u kovid bolnicama Batajnici, Bežanijskoj kosi,  koji su pre nas bili kovid sistemu - rekla je direktorka i objasnila gde će oni koji nisu kovid:

- Nadam se da ovo zbrinjavanje pacijenata neće dugo trajati. Oni koji su na svojim nogama, preći će u druge organizacione delove Instituta. Najteži će biti zbrinuti u Sokobanjskoj gde ima nešto slobodnih kreveta u okviru kardiološke rehabilitacije, a ako je neko pri kraju poslaćemo ga kući, ali imaće pravo da se vrati kad ovo prođe da dovrši započetu rehabilitaciju.

Podseća da su bili u kovid sistemu u novembru, decembru i do kraja januara. Tada su, kako kaže, bili teški pacijenti, većina je zahtevala kiseonik, visok stepen zdravstvene nege.

- Prošle godine u ovo doba prvi put smo postali kovid, ali to je bila lakša priča - istakla je Kostićeva.

Poručuje da je zbrinjavanje kovid pacijenata prioritet i da je svima teško. "Hajde da se vakcinišeno u većem broju, da se pridržavamo mera o kojima non-stop pričamo da bi se bolnice konačno vratile svojoj osnovnoj delatnosti", zaključila je dr Snežana Kostić.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima