≫ 

"Sloboda kanabisu": U Beogradu skup za legalizaciju u medicinske svrhe

- Država mora da pristupi ozbiljnoj promeni zakona i poslednji je trenutak da se Srbija priključi državama koje su uključile kanabis u svoje lečenje. Više od 35 država dozvolilo je ljudima da se leče, od kojih je 18 u potpunosti usvojilo kanabis - rekao je Miloš Simić, predsednik udruženja Socijalni kanabis klub

  • 24

Socijalni kanabis klub danas je u Beogradu, povodom nezvaničnog Svetskog dana kanabisa, pozvao na usvajanje zakona o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

Predsednik tog udruženja Miloš Simić je na skupu ispred zgrade Vlade Srbije podsetio je da su Ujedinjene nacije, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, skinule kanabis sa liste droga opasnih po život i zdravlje.

- Država mora da pristupi ozbiljnoj promeni zakona i poslednji je trenutak da se Srbija priključi državama koje su uključile kanabis u svoje lečenje. Više od 35 država dozvolilo je ljudima da se leče, od kojih je 18 u potpunosti usvojilo kanabis - rekao je on, navodi Tanjug.

Simić je naveo da se kanabis tretira kao lek i terapeutsko sredstvo i da je koristan za ogroman broj bolesti za koje medicina, zapravo, nema lek.

- Najveći deo populacije koja koristi kanabis starija je od 65 godina, jer kanabis predstavlja regenerativno sredstvo koje sprečava veliki broj bolesti koje nestaju u starosti - rekao je Simić.

Ministarstvo zdravlja delegiralo je predstavnike za saradnju sa tim udruženjem, koji su na skupu poručili da će Srbija, kao članica UN, poštovati preporuke njihovih strucnjaka, kao i da će, u skladu sa stavom domaćih najeminentnijih stručnjaka u toj oblasti, iznaći najoptimalnija rešenja.

Ðorđe Letić, kojem je 2007. godine dijagnostikovana Kronova bolest, kazao je da od 2010. godine koristi kanabis u lečenju i veruje da zahvaljujući tome bolest drži pod kontrolom. Letić je ispričao da se u početku opredelio za konvencionalnu medicinu i da se podvrgao biološkoj terapiji, ali da je kao posledicu takvog lečenja dobio Hočkinov limfom i oštećenje kukova.

- To sam shvatio kao definitivni znak da pokušam da se lečim na prirodan način i to mi za sada uspeva. Bolest ne napreduje i nema nikakvih promena. Značilo bi mi da država čuje nas bolesne, da se formira komisija i dozvoli upotreba kanabisa i preparata od kanabisa bez ikakvih stega i osude društva - rekao je Letić.

Čanak: Mnogo je više onih koji je koriste u medicinske svrhe

Skup ispred Vlade Srbije podržao je i političar Nenad Čanak koji je izrazio nadu da će se zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe vrlo brzo naći pred poslanicima uz ocenu da treba usvojiti set zakona koji se odnose na upotrebu kanabisa, a pre svega na razdvajanje carinskih brojeva između obične i indijske konoplje.

Čanak podseća da je Komisija UN skinula indijsku konoplju sa liste zabranjenih supstanci i smatra da je to i obaveza Srbije, kao potpisnice Deklaracije UN.

- Dekriminalizacijom kanabisa, što je sada obaveza Srbije, mogu se postići ozbiljni rezultati. Imamo političke, zdravstvene, privredne i pravne razloga zašto to treba učiniti, a i mnogo je više onih koji koriste kanabis u medicinske svrhe nego onih koji ga koriste u rekreativne svrhe - kazao je Čanak.

Lončar: Srbija radi na tome da se marihuana skine sa liste narkotika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će Srbija kao članica UN ispoštovati odluku UNODK-a da se marihuana skine sa liste narkotika i naveo da se u Srbiji već radi na tome.

Lončar je kazao da nema razloga da Srbija ne ispoštuje odluku UN.

- Već smo ušli u tu problematiku i mi kao članica UN ispoštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo - kazao je Lončar.

Dodao je da će odluke u vezi toga doneti najveći stručnjaci u našoj zemlji i, navodeći da je to izuzetno osetljiva tema, zamolio sve da ne nagađaju unapred šta će i kako biti, već da se strpe.

- Izuzetno je osetljiva tema. Najstručniji ljudi u kontaktu sa UN će dati rešenje. Potrebno je strpljenje - zaključio je ministar zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ju

    20. april 2021 | 18:53

    Skinuta svuda kao droga jedino kod nas nije jer to rade oni ilegalno i uzimaju lovu. Al morace je legalizovati kad tada💪

  • Dip ekonomista

    20. april 2021 | 18:45

    Konacno nesto normalno... bravo!

  • 🏝

    20. april 2021 | 18:05

    Podrška!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA