• 76

Dedinje se danas crvenilo: Petokrake, crvene majice, Jugosloveni se sećaju doživotnog predsednika

, Telegraf

Poštovaoci lika i dela Josipa Broza Tita od ranog jutra posećivali njegov grob na Dedinju

  • 76
Kuća cveća, Josip Broz Tito

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na današnji dan pre 41 godinu svi su plakali. Umro je, tada, drug TitoA danas, njegov grob ukrašen je cvećem, ni posle više od četiri decenije, mnogi Jugosloveni nisu ga zaboravili.

Tradicionalno, oni su se okupili u Kući cveća u Beogradu.

Poštovaoci lika i dela Josipa Broza Tita od ranog jutra posećivali njegov grob na Dedinju. Zbog korona virusa bilo ih je manje nego ranijih godina, ali oni najverniji našli su način da dođu iz svih 5 republika koje više nisu deo naše zemlje.

Sa sobom su poneli rekvizite i obeležja i tako nas vratili decenijama unazad, kada je postojala samo jedna partija, jedna vera, jedna ideologija.

Mnogi od njih danas su u poodmaklim godinama došli u Beograd, a na grudima su poneli Titovu sliku, okačili zastavu Jugoslavije, sa zvezdicom, poneli crvene marame.

Na grob su bili položeni ponajviše venci od crvenog cveća.

Jedan Titov poštovaoc bio je potpuno okićen jugoslovenskim obeležjima - u rukama je držao golemi Titov portret, onakav kakav je nekada krasio sve važne kancelarije, škole, holove... Imao je majicu sa znakom "SFRJ", gomilu bedževa i partizansku kapu, sa petokrakom.

Crvene majice sa likom Tita preplavile su vrt ispred Kuće cveća.

Na pomenu je bio i Titov unuk, predsednik Komunističke partije i udruženja građana "Josip Broz Tito", Josip Joška Broz.

Kako kaže za Tanjug, Tito i danas predstavlja mnogo toga.

- On predstavlja čoveka koji je ovu zemlju podigao iz pepela, čoveka koji je svom narodu sve pružio, koji je 35 godina vladao u zemlji gde žive, nažalost, ljudi koji su se posle toga pokazali kakvi su i šta su - kaže Joška Broz.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danko

    U Titovo vreme 80% stanovništvo je pristojno živelo i bili srednja klasa. A danas 70% stanovništva je na rubu egzistencije dok 10% tajkuna i parajlija ne zna šta će od para i imovine koliko ih imaju. E eto nisu vam valjali Tito i socijalizam.

  • Ljube

    Balkanom se siri " smrad " ....!

  • MONARHISTA

    DA SE PIŠE IMA MNOGO TOGA DOSLI KOMUNISTI DA POSETE SVOGA BOGA. SAČUVAJ ME BOŽE JA VERUJEM U PRAVOGA BOGA AL TO NIJE JOŽE

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima