≫ 

Preminuo Vlada Revolucija, lider čuvenih studentskih demonstracija iz 1968. godine

Mijanović je bio autor i tvorac serije transparenata koji su protestima davali smisao, narativ i poruku

  • 2
Vladimir Mijanović – Vlada Revolucija

Vladimir Mijanović Foto: Facebook/Čuvari/ke vatre

Lider čuvene studentske pobude 1968. godine Vladimir Mijanović, poznat kao Vlada Revolucija, preminuo je 75. godini. 

Učešćem u protestu protiv rata u Vijetnamu, Mijanović je započeo svoju životnu misiju.

Dve godine kasnije bio je jedan od lidera studentskih protesta u Jugoslaviji. 

Posle njih uskraćeno mu je pravo na rad, bio je hapšen, dva puta osuđivan na višegodišnje zatvorske kazne. Proglašen je za disedenta i rušitelja ustavnog poretka. 

Čak mu je i supruga bila uhapšena.

Godine 1986. odlazi u Sjedinjene države i tamo ostaje narednih 20.

U Beograd se vratio pre 15 godina i nastavio je da učestvuje u protestima i akcijama kojima su se branila ljudska prava. 

Mijanović je bio autor i tvorac serije transparenata koji su protestima davali smisao, narativ i poruku.

Ti transparenti postali su poznati i van granica naše zemlje pa je pre nekoliko godina tim povodom održana prigodna izložba u Francuskoj.

Preminuo je Vladimir Mijanović – Vlada Revolucija (1946-2021).Svoju životnu misiju započeo je učešćem u protestu...Posted by Čuvari/ke vatre on Thursday, 6 May 2021

 

 

Čuvene studentske demonstracije 1968. godine

 

Velike studentske demonstracije u Jugoslaviji bile su deo talasa demonstracija koji je 1968. zahvatio veliki broj zemalja. Svake demonstracije imale su svoje neposredne povode i društvene uzroke koji su ih izazvali.

Po završetku Drugog svetskog rata u Jugoslaviji dolazi do brzog ekonomskog napretka i krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina ekonomski rast se kretao oko deset odsto godišnje.

U Jugoslaviji je došl do porasta cena i nezaposlenosti jer su mnoge firme zbog neefikasnog poslovanja propadale. Mnogi, iako zaposleni, mesecima nisu primali platu. Kao jedan od efekata rastuće nezaposlenosti veliki broj radnika je potražio posao u inostranstvu. Njihove odrednice su bile Nemačka, Francuska, Belgija, Holandija... Na zapadu je vladala konjuktura i jugoslovenska radna snaga se dobro plasirala i zarađivala. Ali u zemlji su ekonomske tenzije rasle.

Studentske demonstracije 1968. godine predstavljale su najvidljiviji događaj u protestnom ciklusu koji je počeo sredinom šezdesetih i trajao sve do sredine sedamdesetih godina. Prvi veći sukob studenata i milicije desio se u decembru 1966. godine u Beogradu.

U SAD je počeo da raste pokret koji se zalagao za kraj rata u Vijetnama. On je pobudio simpatije i kod jugoslovenske javnosti. Tokom jeseni iste godine Savez studenata je organizovao seriju protesnih aktivnosti koji su kulminnirali demonstracijama u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.

Studenti su se pitali zašto Savez komunista Jugoslavije (SKJ) osuđuje rat u Vijetnamu, ali opet sarađuje sa vladom SAD. Grupa studenata je pokušala 23. decembra 1966. godine da dođe do Američkog kulturnog centra i Američke ambasade. U tome ih je sprečila policija upotrebljujući silu, a sukob je eskalirao oko zgrade Univerziteta u centru Beograda.

Protesti su imali dugoročne posledice. Jedna grupa ljudi u Savezu studenata je protestovala zato što je milicija upala u zgradu fakulteta i tako povredila autonomiju Univerziteta. Rukovodstvo SKJ je odbacilo kritiku i označilo je Akeksandra Kona predsednika partijske organizacije na fakultetu kao glavnog organizatora protesta.

Zbog toga je isključen iz SKJ. Protesti protiv rata u Vijetnamu označili su prekretnicu u razvoju studentskog protesta u Jugoslaviji, koji će kulminirati protestima u junu 1968. godine.

Video: Frilenseri i danas ispred Skupštine, obratila im se i Brnabić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ce

    6. maj 2021 | 19:41

    Svi zlotvori beze kod amera.

  • Hercegovac

    6. maj 2021 | 19:41

    Vlado, pokoj mu duši, Trebinjac pravi revolucionar. I Vuk Gačanin, je bio te 1968, ali je posle napredovao, u kabinetu Mike Špiljka, u Tanjungu... a svi ostali organizatori su nagrabusili.???? Šešelj je pravi Hercegovac. Dučić,Šantić,Kapor....su Vladovi idoli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA