≫ 

Deveti maj je državni praznik: Šta nas sve čeka u gradu povodom Dana pobede nad fašizmom

Celokupan sadržaj manifestacije biće prenošen direktno na Fejsbuk stranicama Ruskog doma u Beogradu i Fondacije Besmrtni puk

  • 0
Generalna proba svečane parade za Dan pobede

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maj, kao državni praznik u Srbiji, biće obeležen nizom događaja tokom vikenda, od polaganja venaca, preko koncerata do vatrometa, a tim povodom sutra će se sa Savske terase uz najviše vojne počasti oglasiti počasna artiljerijska paljba.

Grad Beograd, Ruski dom u Beogradu i Besmrtni puk povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata organizovaće niz dvodnevnih svečanosti, uz podršku, kako je navedeno u saopštenju Besmrtnog puka, brojnih medijskih partnera i organizacija posvećenih negovanju kulture sećanja.

Tako će na Trgu republike sutra biti održan koncert ruskog Hora Turecki.

Na sam Dan pobede, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u 11.30 na Groblju oslobodioca Beograda biće položeni venci i odata počast oslobodiocima srpske prestonice.

U ceremnoji koju će predvoditi ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane, Grada Beograda, SUBNOR-a i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana.

Na Dan pobede na Avali biće položen venac kod Spomenika sovjetskim veteranima, a u 20.00 u Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija.

Istog dana, u organizaciji Grada Beograda, Ruskog doma i Besmrtnog puka, u 9.00 na Trgu republike biće emitovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi, a u 13.30 sati biće položeni venci na Spomen ploču Crvenoarmejcima na Trgu republike.

Posle toga planirano je obraćanje ministra i predsednika Fondacije besmrtni puk Nenada Popovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka i direktorke Ruskog doma u Beogradu Jevgenije Baranove.

Nakon toga na Trgu Republike biće održan koncert "Heroji žive" kao i premijera ruskog ratnog filma "Podolski kadeti".

Cela manifestacija biće okončana svečanim vatrometom u centru Beograda u 21.00.

Celokupan sadržaj manifestacije biće prenošen direktno na Fejsbuk stranicama Ruskog doma u Beogradu i Fondacije Besmrtni puk.

Video: Simbol pobede nad fašizmom zagrmeo na paradi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA