• 5

Detalji požara na Zelenom vencu: Deka vikao da spasu baka Miru iz vatre, ona sva u opekotinama

, Telegraf

21 vatrogasac gasio je požar

  • 5

U požaru koji je danas izbio na Zelenom vencu u Pop Lukinoj 15, teško je povređena nekadašnja balerina Mirjana Zdravković Bertolino (84), saznaje Telegraf.rs. Ona je sa teškim opekotinama prevezena u Urgentni centar i dijagnostika je u toku.

Kako nam je rečeno na licu mesta, požar je izbio u stanu u kom je živela sa suprugom Nikolom, kada se navodno zapalio krevet.

- Deka je vikao da iz vatre spasu baku Mirjanu. Živim sprat ispod njih, čula sam zapomaganje. Sve je trajalo deset minuta, vatrogasci su brzo došli. Mira je bila sva u opekotinama - kaže komšinica Dragica Bračić.

Kako dodaje, njen sin je otrčao u obližnju školu po aparat za gašenje požara. Suprug Nikola takođe je učestvovao u spasavanju dvoje komšija. On se, navodi Dragica, nagutao dima, ali je nepovređen.

Požar je izbio na trećem spratu, a rečima komšinice, uzrok požara i dalje je nepoznat.

- Ne zna se kako. Njen suprug kaže da ne zna kako je do nje mogao da dođe upaljač ili nešto što bi moglo da zapali krevet - prenela je reči nesrećnog starca.

Mirjana je dobila nagradu za životno delo

Nagradu za životno delo u 2012. godini, koju dodeljuje Predsedništvo UBUS-a, Mirjana Zdravković Bertolino dobila je jer je, kako je istaknuto, zadužila umetničku igru višedecenijskim radom, impozantnom profesionalonom biografijom i bibliografijom, te kreativnim prisupom u interdisciplinarnom tematskom istraživanju umetnosti baleta, visokog profesionalnog i etičkog standarda.

Nakon klasičnog baletskog obrazovanja, Mirjana Zdravković je započela igračku karijeru na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Hrvatskog narodnog kazališta, igrajući solističke uloge i sarađujući sa navećim baletskim igračima i koreografima u tadašnjoj Jugoslaviji. Bavila se i koreografskim radom, kritikom i teatarskom problematikom. Njen bibliografski opus obuhvata studije o najvećim baletskim umetnicima, poput Dimitrija Parlića, Vere Kostić, ali i o beogradskom baletu uopšte.

Od 1979. godine bavi se kritikom baleta, a posebno je interesuju estetika, istorija i fenomenologija igre, baleta i multimedijalnog pozorišta. Kao baletska kritičarka, sarađivala je sa najuglednijim listovima u Srbiji i pariskim časopisem Les Saisons de la Danse, a kao član sa Nacionalnim savetom za igru Srbije i Internacionalnim savetom za igru pri UNESCO (CID-UNESCO) do 2010. godine.

Povodom 20-godišnjice rada, dobila je Povelju i Zlatnu plaketu za unapređenje igre u Narodnom pozorištu u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima