≫ 

Kako često dolazi do poplave na auto-putu: Beogradu opet preti pljusak a preduzeća se slažu u jednom

Samo je u ponedeljak 17. maja tekuće godine palo oko 35 litara kiše po metru kvadratnom

  • 17
Beograd, nevreme, kiša, potop, potopljeni automobili Foto: Tanjug/Rade Prelić

Da je "Lastin" autobus, koji je potopljen u velikoj kiši 17. maja na Autokomandi kojim slučajem bio niskopodan, putnici bi gacali kroz vodu do kolena. I nije prvi put da se zbog jake kiše dešava pravi kolaps na auto-putu kroz Beograd.

Zapravo, prilikom pretrage na Jutjubu, naći ćete slike gotovo iz svake godine sa jačim kišama, na različitim delovima auto-puta.

Međutim, kako smo saznali u potrazi za odgovorima na pitanja u čemu je u ovakim situacijama problem, ni "Putevi Srbije" ni "Beogradski vodovod i kanalizacija" nisu nadležni za održavanje kišne kanalizacije duž ove saobraćajnice. Ipak, oni su se u odgovorima za naš portal "Telegraf.rs" saglasili u jednom: Kad padne enormna količina kiše, teško je očekivati da se voda odmah povuče.

Ipak, neobično je baš da poplave budu tolike da su nam na tako važnom putnom pravcu u jednom trenutku potrebni čamci. Na primer, 2019. godine saobraćaj je stao kod Arene, jer se čitava saobraćajnica pretvorila u veliku reku.

Šta kažu "Putevi Srbije"

- Možemo Vas obavestiti da problem o kojem ste nam uputili mejl, nije u nadležnosti JP "Putevi Srbije".

A pitanje je glasilo: "Tokom jučerašnjeg nevremena ponovo je došlo do potapanja auto-puta u, ovog aputa zoni Autokomande. Prošle godine bila je velika poplava u zoni Arene Beograd. Molim vas da nas obavestite na koji način fukncioniše kišna kanalizacija i odvodnjavanje auto-puta, koji je specifičan i po tome što je ispod nivoa okolnih ulica. Da li je potrebno uraditi rekonstrukciju ili čišćenje kišne kanalizacije?"

Ipak, u ovom preduzeću kazali su šta je bio razlog prošlogodišnje poplave.

- Takođe, tokom prošlogodišnjeg nevremena, u toku kratkog vremenskog perioda, pala je velika količina kiše po metru kvadratnom i kanalizacioni i odvodni sistem (pored autoputa)  jednostavno nije mogao da prihvati enormnu količinu vode za tako kratko vreme, jer se pre svega radi o nepogodi.

Šta kaže "BVK"

"Beogradskom vodovodu i kanalizaciji" poslali smo ista pitanja.

- Na predmetnoj lokaciji ne postoji kanalizaciona mreža koja je u nadležnosti JKP BVK - objasnili su nam.

Ipak, kako kažu, dan kao što je bio ponedeljak u svakom slučaju je specifičan i nije reč o čestoj pojavi prema kojoj bi trebalo da se dimenzioniše kanalizaciona mreža.

- Što se tiče kišne kanalizacione mreže, u Sektoru kanalizacione mreže JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" angažovane ekipe sa neophodnom mehanizacijom redovno održavaju slivnike i kompletnu kišnu kanalizacionu mrežu. Problem tokom velikih i intezivnih pljuskova u Beogradu, odnosno kada padne preko 20 litara kiše po metru kvadratnom, nije u slivnicima, nego u velikoj količini kiše koja padne u veoma kratkom vremenu i ne može smesta da se evakuiše. Po količini padavina u Beogradu, samo je u ponedeljak 17. maja tekuće godine palo oko 35 litara kiše po metru kvadratnom, dok je tokom prve polovine meseca maja palo ukupno isto toliko - kazali su nam.

- Kišna kanalizacija nije dimenzionirana tako da primi rekordnu količinu kiše. Kanalizacija ne može da se projektuje na osnovu intenzivnih padavina koje tokom godine uslede nekoliko puta. Takva praksa ne postoji ni u drugim zemljama u svetu. Zbog toga apelujemo na građane da ne bacaju otpatke na ulicu, a na izvođače građevinskih radova da više obrate pažnju na skladištenje građevinskog materijala.

Problem prave i nesavesni građani

Nije samo voda ono što završava u kanalizaciji kada krneu jake kiše. Da je samo voda u pitanju, situacija bi bila donekle lakša.

- Tokom većih padavina nanosi se smeće, šut i drugi građevinski materijal u slivnike, što dovodi do smanjenog kapaciteta primanja vode, odnosno zagušenja slivnika, te su po završetku padavina nadležne ekipe obavile i njihovo dodatno čišćenje. U Beogradu ima oko 35.000 slivnika koji se redovno čiste minimum dva puta tokom godine, dok se u zavisnosti od potrebe oni čiste i vandredno - dodaju u BVK.

Niži delovi grada u problemu

- Niži delovi grada, prirodno, uvek imaju veći problem nego viši, zato što se sva voda koju kanalizacija ne može da primi slije u niže zone. Dodatni problem je što kišna kanalizaciona mreža nije zastupljena u svim delovima grada - objašnjavaju u BVK.

Pljuskovi i danas

U naredna dva sata u Vojvodini i zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na širem području Beograda oblačno sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima. U ostalim krajevima ponegde slaba, kratkotrajna kiša, a na jugu i pljuskovi sa grmljavinom, najavljuje RHMZ.

Video: Kiša koja je pala posle 15.30 napravila je potop na Brankovom mostu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jednostavno

    20. maj 2021 | 15:58

    Zatvorit auto puteve kad pada kisa.😀

  • Goran

    20. maj 2021 | 16:08

    Pa povecajte kapacitete kisnih odvoda. Nevremena ce biti sve vise. Ili kada krene kisa da pada a vi lepo zatvorite sve pravce gde moze doci do poplava zbog slabog kapaciteta kisnih odvoda.

  • Marina

    20. maj 2021 | 16:56

    Jednostavno. Ne održava se kišna kanalizacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA