≫ 

Žika je bio beskućnik, kad nije bio u zatvoru: Bez advokata smanjio kaznu za 9 godina

- Mogao sam da uživam, da živim normalno, ali eto ja sam hteo to što svet nije mogao da mi priušti, pa sam onda ja to sam sebi priuštio - priča Emran Demirović alijas Žika Jovanović

  • 1
Žika Jovanović, Emran Demirović Printskrin: Youtube/Ciklotron/Marka Žvaka

Žika Jovanović odnosno Emran Demirović bio je sam na ovom svetu. Napušten od roditelja, ovaj devetogodišnjak se snalazio kako zna i ume na ulicama Beograda. U Skadarliji je živeo, kako je rekao, više godina nego što bi trebalo. U pogonu GSP Karaburma spavao je kad je kiša. Zvali su ga njihovim ilegalcem. U početku su zvali dom i policiju, a posle ni oni više nisu hteli da dolaze zbog Žike. I kad ga odvedu, on pobegne posle dva, tri sata. Najviše je Žika voleo majstora Boru, a i on njega, hteo je Bora, kaže, da ga vodi kući.

Žika je bio štićenik Centra za socijalni rad, od rođenja. Majka ga je u više navrata napuštala. Vrlo rano je postao svestan da mu je dom na ulici, posle neuspelih pokušaja udomljavanja u hraniteljskim porodicama.

Žika u septembru puni 30 godina, za to vreme 10 godina je proveo KPZ Sremska Mitrovica, gde je, kaže, shvatio koliko je najlepših trenutaka propustio u životu. Jedanaest meseci je proveo i u CZ-u.

- Mogao sam da uživam, da živim normalno, ali eto ja sam hteo to što svet nije mogao da mi priušti, pa sam onda ja to sam sebi priuštio - priča za Marka Žvaku.

Posle doma "Vasa Stajić" završio je u domu "Jovan Jovanović Zmaj" u Braće Jerkovića, za koji kaže da je mnogo dobar dom.

Proučavao Zakonik

Trebalo je da izađe 20. juna 2022. godine iz zatvora, ali je sam "obrisao" devet godina i tri meseca zatvora, jer je čitao krivični Zakonik o krivičnom postupku.

- Uzeo sam ZKP iz 2017. i počeo da učim 2018. Zbog zakona koji sam učio ja sam ukupno obrisao devet godina i tri meseca jer je ušlo u apsolutnu zastarelost. Sve žalbe je pisao sam, jer, kaže, nije hteo da se konsultuje ni sa jednim osuđenikom, nikome nije verovao.

Epizoda "Ciklotona" o Žiki premijerno je emitovana 2001. godine:

Žika, 20 godina kasnije:

Video: Okružni zatvor u Beogradu: Zaraženo 0,8 odsto zatvorske populacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nody

    5. jun 2021 | 00:05

    U pravu si dečko,sudstvo u Srbiji na takvom stadiju da jedan rom čitajući Zakon,ejjjj čitajući,skine sam sebi presudu e pa ovo je za jedno vanredno obračanje na TV za direktora svemira

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA