Beograd dobio prečišćivač vazduha: Doneće efekat planinskog vazduha u srcu grada

Grad Beograd i Mocart prepoznali su značaj ove inovativne tehnologije

  • 10
Skajkliner inovativni prečišćivač vazduha Foto: Beoinfo

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu postavljen je prvi uređaj za prečišćavanje vazduha "skajkliner".

- Ovaj inovativni uređaj, koji će doneti efekat planinskog vazduha u srcu grada, za 24 sata prečišćivaće čak 180.000 metara kubnih vazduha - objavio je u subotu uveče zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti kojoj je cilj smanjenje zagađenja vazduha i da je ovo godina u kojoj će ekologija definitivno biti u fokusu.

- Predstoji nam mnogo posla, ali bićemo istrajni, jer je naša obaveza kao društva da brinemo o životnoj sredini i da je sačuvamo za generacije koje dolaze - rekla je Vujović.

Ovakve i slične prečišćivače imaju vodeće prestonice sveta, a Beograd je, kako je dodao, dobio svoj zahvaljujući donaciji kompanije Mocart.

Ovaj projekat pozicionirao je srpsku prestonicu rame uz rame sa evropskim metropolama - Rimom, Milanom, Londonom i Berlinom, naveo je Vesić.

Kako je objasnio, ovaj svojevrsni "čistač neba" uz pomoć slobodnog ozona i patentirane jonske tehnologije, usisava preko 75 odsto najopasnijih čestica iz svoje okoline (PM1, PM2, PM10), zadržava ih u aparatu, a zatim ispušta prečišćen vazduh, stvarajući oko aparata oazu čistog vazduha.

Vesić je dodao da će Gradski zavod za javno zdravlje vršiti merenja kvaliteta vazduha u području koje pokriva "skajkliner" kako bi se pokazala njegova efikasnost.

Grad Beograd i Mocart prepoznali su značaj ove inovativne tehnologije.

- Uređaj će prečišćavati vazduh na jednoj od najprometnijih lokacija u gradu, koja je okružena velikim saobraćajnicama, a ujedno će konstantno slati poruke koje podižu eko svest kod naših sugrađana i podsećaju da zaštita životne sredine kreće od nas samih, da svaki pojedinac može mnogo da doprinese - istakao je Borjan Popović, direktor korporativnih komunikacija kompanije Mocart.

Video: Na Savskom keju u Beogradu organizovana akcija čišćenja otpada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    6. jun 2021 | 15:24

    Smejali smo se vazduhu iz limenke... Ovo je podiglo glupost na novi nivo.

  • 1234

    6. jun 2021 | 15:02

    Bez Fruske Gore i slicna mesta nema cistog vazduha.

  • Salamander

    6. jun 2021 | 14:57

    Bravo,za nas Beograd I predsednika Vucica izvinite serpari mozda vas vredjam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA