Radojičić: Litija u skladu sa merama, građani će se kretati u grupama, deliće se maske

On je istakao da je na poslednjoj sednici Kriznog štaba bilo reči o važnosti toga da imamo preko 50 odsto vakcinisanih i ispod sto pozitivnih dnevno

  • 0
Zoran Radojičić, Draško Stanivuković

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Proslava Spasovdana, gradske slave, otpočela je danas liturgijom u 9 časova u Vaznesenjskoj crkvi dok će u 19 časova sa tog mesta krenuti litija koju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije. Sve je organizovano u skladu sa epidemiološkim merama, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući na TV Prva.

On je podsetio da je na ideju patrijarha izmenjena trasa litije, te da će po prvi put ulicama Beograda sa litijom proći i mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića.

- Litija će u koloni ići do Hrama Svetog Save, građani će biti raspoređeni po grupama, što znači da će nakon svake grupacije ljudi postojati rastojanje, te će se na taj način sprečiti stvaranje velike gužve. Tako smo organizovali i maraton, dali preporuku da građani nose maske, i naši volonteri će danas deliti besplatne maske – rekao je Radojičić.

On je govoreći o ublažavanju mera u gradu istakao da je na poslednjoj sednici Kriznog štaba bilo reči o važnosti toga da imamo preko 50 odsto vakcinisanih i ispod sto pozitivnih dnevno, kako bi se stekli uslovi za dalje ublažavanje mera.

- Statistički pokazatelji koje sada imamo nam ukazuju da smo blizu toga, ali mislim da je u ovom trenutku značajno ponovo naglasiti važnost vakcinacije. Mislim da je realno da se 21. juna popusti sa većinom epidemioloških mera u sredinama gde su ispunjena ova dva uslova - rekao prvi čovek Beograda.

Govoreći o juče održanoj sednici Skupštine grada, Radojičić je naveo da je na osnovu prihoda koje je Grad Beograd u prethodnom periodu ostvario usvojen budžet koji je za osam odsto veći od prethodnog.

- To je nešto više od deset milijardi dinara koje će biti usmerene uglavnom na kapitalne investicije, a deo sredstava je namenjen za socijalna davanja, kao i za vantelesnu oplodnju, i to za porodice sa sekundarnim sterilitetom. Sredstva idu i za termalnu rehabilitaciju četiri zgrade - Hitne pomoći, Studentske poliklinike,

Studentskog stacionara i Gradsku biblioteku - rekao je Radojičić.

On je podsetio i da je na ovoj sednici Skupštine grada usvojeno nekoliko strateških planova o ekologiji i dodao da će se jedino njihovom primenom rešiti pitanja ekologije u srpskoj prestonici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA