≫ 

Litija povodom gradske slave Beograda, Spasovdana: Prvi put je predvodi patrijarh Porfirije

* Obeležavanje gradske slave počelo jutros liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi * Na čelu litije prvi put patrijarh Porfirije

  • 12

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama, u 19 časova iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve počela je litija povodom obeležavanja slave Grada Beograda, koju prvi put predvodi patrijarh Porfirije.

Jedna od većih litija do sada održanih u Beogradu kreće iz Ulice admirala Geprata, a nastavlja se ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban.

U litiji učestvuju gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i veliki broj građana.

Povodom Spasovdana gradom su prošetali i glumci Viktor Savić i Sloboda Mićalović.

litija, Viktor Savić, Sloboda Mićalović U litiji učestvuju i glumci / Foto: Telegraf.rs

Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nose se kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda. Na Trgu Slavija puštena je srpska himna "Bože pravde".

Zbog litije, u periodu od 19 do 21 čas za saobraćaj će biti zatvorene ulice Admirala Geprata, Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana), Ulica kralja Milana (zaustavljanje od pet do deset minuta na Trgu Slavija), kao i Bulevar oslobodenja do Hrama Svetog Save.

Obeležavanje gradske slave počelo je jutros liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio patrijarh Porfirije.

Povodom slave grada Beograda, Spasovdana, večeras će Palata Albanija, Most na Adi, Brankov most i velika kupola Doma Narodne Skupštine sijati bojama srpske nacionalne zastave.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan. Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova.

Prošle godine, zbog pandemije korona virusa, litije nije bilo, ali je gradska slava obeležena liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveća u Starom dvoru, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno, podseća Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    10. jun 2021 | 20:23

    Takođe i Slava grada Banjaluke Srecan praznik! 🇷🇸🕊️

  • slađa

    10. jun 2021 | 20:34

    Da nas Gospod uspravi i pomogne nam u ovim neverovatnim vremenima. Da nam sačuva zdravlje, zdravu životnu sredinu, hranu, vodu, biljke, ptice, običaje. Ispravi nepravde, nanete nam pojedinačno ili kolektivno. I obezbedi nam kao narodu ispravan put i siguran hod. U jedinstvu.

  • DARKO 100%

    10. jun 2021 | 20:51

    Budimo dostojni vere pravoslavne ,cestitosti i postenja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA