• 33

Koji fakultet u Srbiji je trenutno najpopularniji, a koji najskuplji? Ovo je najnoviji cenovnik

Da se za budžet vredi boriti poručuju i visine školarina na beogradskim fakultetima

 • 33
Studenti, indeks

Foto-ilustracija: Shutterstock

Svi bivši maturanti koji su odlučili da nastave svoje školovanje sada vrše finalne pripreme za upis na željene fakultete. Iako je reč o jednoj o najvažnijih životnih odluka, kod nekih je na odabir budućeg poziva, pored želje, uticao broj budžetskih mesta i visina školarine koje visokoškolske ustanove nude.

Kada govorimo o Beogradskom univerzitetu, konkurencija je svake godine drugačija, a cenovnik fakulteta za sada ostaje isti. Kako su za Telegraf.rs rekli iz Univerziteta u Beogradu, ove godine je planiran upis za 14.974 studenata, nešto manje nego prethodne godine.

- Broj planiranih budžetskih mesta, za osnovne i integrisane akademske studije, ove godine je ukupno 9.588, dok je za samofinansiranje taj broj 5.386 - rečeno je.

Iako među mladima fakulteti tehničkih usmerenja bivaju sve popularniji, zbog bolje mogućnosti za pronalazak posla, studijski program za koje postoji najveće interesovanje, prema Izveštaju o upisu za prethodnu školsku godinu, jesu studije psihologije na Filozofskom fakuletu u Beogradu.

- Odmah iza psihologije su integrisane studije stomatologije, informatika na Matematičkom fakultetu, Fakultet organizacionih nauka, medicina, logopedija, softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu.

Ako bismo uzeli u obzir i osnovne i integrisane akademske studije Beogradskog univerziteta, najmanje šanse da upadnu na budžet imaju oni koji konkurišu za upis na Fakultet za fizičku hemiju, koji nudi 80 dostupnih budžetskih mesta. Takođe, za sve smerove ukupno, Fizički i Geografski fakultet nude po 140 mesta za "budžetske" studente.

A da se za budžet vredi boriti poručuju i visine školarina.

- Samo na Elektrotehničkom fakultetu, za smer Softversko inženjerstvo, treba izdvojiti sumu od 243.500 dinara - navedeno je.

To je ujedno i najskuplji smer Univerziteta u Beogradu. Ipak, i buduće arhitekte će morati za svoje obrazovanje, ukoliko nisu na budžetu, da plate čitavih 240.000 dinara.

Kada govorimo o ostalim traženim visokoškolskim ustanovama, za Matematički, Medicinski, Farmacutski, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, cena školovanja se kreće od 120.000 do 148.000 dinara. Nešto pristupačniji cenovnik nude Fizički fakultet (60.000), Šumarski fakultet (72.000), Tehnološko-metalurški (66.000) i Rudarsko-geološki fakultet (57.000).

Školovanje za strane studente u okviru Univerziteta u Beogradu, tek predstavlja "luksuz", budući da se za njih cene školovanja kreću od 1.000 do 3.500 evra.

Inače, tokom prethodne akademske 2019/2020. godine, bila su organizovana tri upisna roka, a status brucoša ponelo je oko 13.000 studenata, dok je ostalo nešto preko 2.000 upražnjenih mesta.

Prijemni ispiti za upis na neke od beogradskih državnih fakulteta biće organizovani u ranim jutarnjim časovima, od 28. juna do 2. jula, u zavsinosti od fakulteta, dok je planirano da rezultati budu objavljeni najkasnije 5. jula do 16 sati.

Video: Ima fakultetsku diplomu horskog pevanja, a radi kao automehaničar: Kad zapeva i šraf zaigra!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jasna

  Zašto se u ovom tekstu, a vidim i medju komentarima, ne spominje Saobraćajni fakultet, telekomunikacije (ćerka mi završila, brzo našla posao), logistika? Kao ni FPN? Učiteljski? Pravni? Ima ih još...

  2
  0

  Podelite komentar

 • Nenad

  Ja 70-ih besplatno studirao elektrotehnicki fakultet a studenjak mi bio dzabe. Samo sam placao hranu koja je bila jeftina, otac mi slao 250din mjesecno postanskom uplatnicom. Kad sam zavrsio fakultet poslao sam diplomu u kadrovsko firme i dobio posao inzenjera a kadrovsko je provjerilo s fakultetom da sam ja stvarno diplomirao tamo. Jer takav fakultet i jeste da se isfiltriraju kandidati. 47 jednosemestarskih ispita sam imao. Od nas 20 iz malog gradica samo sam ja zavrsio na vrijeme, dvojica za 6god a ostali su odustali sto na prvoj sto na drugoj godini. Kao inzenjer pripravnik mogao sam da castim povece drustvo 7 tura u kaficu, da platim sobu i jedem u restoranima. Nisam dobio stan ali generacija prije mene pripravnici dobijali stanove dzabe. Kada danas gledam unazad sve to je bilo moguce zahvaljujuci niskim cijenama svega. Cijene su bile u pfeninzima. Sto smo se vise integrisali sa svijetom to su cijene bile sve vise. Vrhunska plata je bila 100 maraka i zivio sam kao car. Onda su nas izbombardovali kao prva faza integracije u svijet. Morao sam se otisnuti preko okeana. Ali tamo ja cvrsti antikomunista naisao sam na takve gluposti neopisive da mi je sav novac prisjeo: volio bih da nikada nisam otisao na zapad. Ne zbog novca, jer ustedio sam milion i po dolara, nego zbog gluposti koje sam morao da gledam svaki boziji dan 25 godina. To pas s maslom ne bi. Ne prodje dan da se ne sjetim onih 100 maraka plate i onog bericetnog lagodnog zivota u komunizmu kojeg sam toliko mrzio.

  8
  4

  Podelite komentar

 • Ja

  Jeste li spomenuli Filološki fakultet?

  1
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima