• 0

POČINJE BITEF: Festival otvara "Pastorov crni veo" u JDP-u

Festival će trajati do 22. septembra, a za nagrade će se takmičiti 13 predstava iz osam zemalja. Takođe, publika će moći da uživa i u pratećim programima "Bitef na filmu", "Bitef polifonija", "Beograd na drugi pogled" i mnogim drugim

  • 0

Beogradski Internacionalni Teatarski Festival, 46. po redu, počinje 12. septembra pod sloganom "Izlet u istinu". Otvaranje festivala proglasiće italijanski režiser Romeo Kasteluči, čijom će predstavom "Pastorov crni veo" početi Bitef . Tokom festivala, koji će trajati do 22. septembra,  za nagrade će se boriti 13 predstava iz osam zemalja.
- Mada pozorište nije ni sredstvo ni poprište otkrivanja istine u filozofskom smislu, ono se ipak može shvatiti kao neka vrsta tragaoca za istinom u najširem smislu reči. Kada se uozbilji, pozorište, čak i po cenu da bude neka vrsta Don Kihota, pokušava da nešto saopšti o stvarnosti, fenomenima te stvarnosti čak i o svojoj suštini ili još bolje suštinama - saopštili su selektori festivala Jovan Ćirilov i Anja Suša.

Glavni program festivala počinje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstavom "Pastorov crni veo" trupe "Sosijetas Rafaelo Sancio" iz Ćezene u Italiji. Za zatvaranje je najavljena holandska predstava "Deca sunca" Iva van Hovea, u Pozorištu na Terazijama.
Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu dodeliće međunarodni žiri čiji je predsednik univerzitetski predavač, istraživač, kustos i kritičar izvođačkih umetnosti Goran Injac iz Poljske. Članovi su pisac, umetnički direktor festivala "Pasaž" Žan Pjer Tiboda iz Francuske, dramaturg Elizabet Šak iz Austrije, kao i rediteljka Ðurđa Tešić i kostimografkinja i vizuelna umetnica Maja Mirković (Srbija).
Kao i prethodnih godina, u okviru festivala novih pozorišnih tendencija biće održan niz pratećih programa: "Bitef na filmu", "Bitef polifonija", "Beograd na drugi pogled".
(M. S. / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima