• 0

Beograđanka našla mrtvog ježa, na Fejsu se rugali jer je pitala šta da radi s njim: Sad se ona smeje

, Telegraf

Iz Veterine Beograd su za Telegraf.rs. objasnili da izlaze na teren i za sitne životinje

  • 0
Jež

Foto: Pixabay, Facebook

Svi znamo kako da reagujemo ukoliko na saobraćajnici vidimo pregaženog psa i mačku ili ukoliko spazimo da rekama plutaju leševi većih životinja poput svinja ili krava. Ali, da li svi znamo šta treba da preduzmemo ukoliko naiđemo na uginulu sitniju životinju, poput ježa?

Jedna devojka je naišla na takvu nedoumicu kada je u Studentskom gradu naišla na uginulog ježa. Zbog toga je odlučila da se obrati članovima Fejsbuk grupe "Divlji Beograd". Pre nego što je dobila bilo kakav konstruktivan odgovor, naišla je na podsmehe.

"Dobar dan, našla sam mrtvog ježa u Studentskom gradu. Koga bi trebalo obavestiti?", bila je njena inicijalna objava, koja je najpre inicirala lavinu sarkastičnih kometara.

"Ne znam zašto bi ikoga trebalo obaveštavati, nije ubistvo", "svakako obavestite MUP, "i vojsku", bili su prvi komentari na objavu.

Ipak, našli su se i oni koji su stali u odbranu devojke koja je postavila pitanje, smatrajući da takva vrsta odgovora nije u redu.

"Čemu ovi komentari? Lepo je pitala, jer je našla mrtvu životinju usred grada, da li bi nekog trebalo obavestiti", glasio je komentar.

Ovo nije jedina osoba koja je osudila ovakav način komentarisanja umesto davanja konkretne informacije.

"Po komentarima bi se reklo da jesmo divlji Beograd, ali u nekom drugom smislu. Izgleda da podsmevači malo vremena provode u smirujućoj prirodi", napisala je jedna korisnica Fejsbuka.

Potom je počela polemika o tome šta treba da se učini.

"Ne verujem da Veterina Beograd odnose ježeve, oni su autohtone divlje životinje, treba da se recikliraju kroz lance ishrane na lokaciji", "ostavi ga u šumi ili gde je već, ona će se postarati ze telo. To je cela ideja prirode. Mada 'šume' u okviru grada tehnički više pripadaju 'kulturi/društvu', nego konceptu 'prirode'", naveli su oni koji su naišli na ovu objavu.

Drugi su, ipak, suprotstavljenog mišljenja, te su devojku posavetovali da se obrati Veterini Beograd.

"Mislim da je, u slučaju da je u pitanju prometno mesto ili staza, svakako bolje da leš odnese Veterina jer će u suprotnom završiti u kontejneru ili obližnjoj živoj ogradi", "reci im da pogledaju da li ima otrova u okolini. Ja sam kod Studentskog prošle godine našla otrovanog ježića, neko mu je bacio iseckanu otrovanu jabuku", neki su od saveta.

Kada Veterina Beograd izlazi na teren?

Uprkos tome što velik broj ljudi misli da sitne životinje, poput ježeva, treba ostaviti tu gde su i da se komunalne službe ne bave time, to ipak nije slučaj.

- Odnosimo sve životinje, pa i sitnije, poput ptica ili ježeva sa javnih površina. Kada vide leš bilo koje životinje, građani treba da nam se obrate. Ukoliko nas pozovu za neku sitniju životinju redovno izlazimo na teren.

Jedino što može da odloži dolazak ekipa jeste da postoji neki prioritetniji slučaj, poput leša životinje na saobraćajnici ili, kao što se skoro desilo, kada leš svinje pluta po vodi, što je veliki izvor zaraze.

Građani u svim tim situacijama treba da nas pozovu, a ne da tela životinja bacaju bilo gde, kako ne bi došlo do rizika - kažu za "Telegraf" iz Komunalne zoohigijene JKP "Veterina "Beograd"

Video: Pas, dve mačke i sedam ježeva: Ovo nije basna već jedna luda družina u Ksenijinoj kući

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima