• 9

Na aerodromu "Nikola Tesla" otvoren centar za testiranje: Radi 24 sata, rezultati za 120 minuta

Uplatu za testiranje je neophodno obaviti pre dolaska na registracioni punkt

  • 9
Virus korona test bris PCR

Foto: Shutterstock

Na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu otvoren je centar za testiranje na kovid 19, koji radi 24 sata dnevno, a rezultati su dostupni u periodu od 60 do 120 minuta. U tom centru može se obaviti PCR i antigensko testiranje, objavio je beogradski aerodrom.

Cena testova je na propisanom nivou iznosa za ove testove u državnim institucijama u Srbiji i iznosi 3.500 dinara za antigenski test i 9.000 dinara za PCR test.

Centar za testiranje je otvoren u saradnji sa Vladom Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Zahvaljujući centru za testiranje, putnici u odlasku, dolasku i tranzitu ka zemljama koje zahtevaju negativan test na prisustvo virusa kovid 19, kao i svi zainteresovani građani i strani državljani, sada se mogu testirati i dobiti rezultate na aerodromu, u cilju bezbednijeg i efikasnijeg putovanja.

Centar za testiranje nalazi se u Terminalu 1 beogradskog aerodroma i obuhvata usluge testiranja na prisustvo virusa SARS-KoV-2:

Real Time PCR test, čiji rezultati su putem elektronske adrese korisniku dostupni u roku od maksimalno 120 minuta od uzimanja brisa i brzi test na prisustvo virusa SARS-KoV-2, primenom brzih antigenskih testova, čiji rezultati su putem elektronske adrese korisniku dostupni u roku od maksimalno 60 minuta od uzimanja brisa.

Rezultati testova izdaju se dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku i šalju se na mejl adresu putnika, u centru je omogućeno štampanje rezultata, dok pristup rezultatima testova ima samo ovlašćeno osoblje nadležnih državnih institucija.

Na aerodromu kažu da je važno da se svi putnici dobro upoznaju sa ažurnom regulativom pre putovanja u odabranu zemlju, jer svaka država posebno definiše pravila i zahteve za ulazak i boravak na svojoj teritoriji tokom pandemije.

Uplatu za testiranje je neophodno obaviti pre dolaska na registracioni punkt. Uplata se može izvršiti i na šalteru Pošte Srbije koji se nalazi u prizemlju Terminala 1, svakog dana u nedelji, 24 sata dnevno.

Registracija za testiranje se obavlja na registracionom punktu koji se nalazi u blizini šaltera za uplatu ili elektronskim putem, preko portala eUprave.

Aerodrom moli putnike da posebno obrate pažnju na vreme potrebno za proces izdavanja rezultata, odnosno da je od trenutka uzimanja brisa potrebno do 120 minuta za izdavanje rezultata PCR testa i do 60 minuta za antigenski test.

- Kompanija Belgrade Airport d.o.o. u saradnji sa nadležnim zdravstvenim instutucijama, organizovala je testiranje na svojoj lokaciji, u okviru projekta testiranja na graničnim prelazima Republike Srbije, sa ciljem dodatne podrške postojećim sanitarnim merama protiv virusa kovid 19 na aerodromu i pružanja nove usluge korisnicima, koja umnogome olakšava putovanja. Testiranje na aerodromima sigurno doprinosi vraćanju poverenja u bezbednost putovanja i pomaže vazduhoplovnoj industriji i ekonomiji da postepeno izađemo iz ove krize - kaže generalni direktor kompanije Fransoa Berizo.

Testiranja vrše ovlašćene državne institucije, Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije, Institut za mikrobiologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, Insititut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu.

Centar za testiranje, kako je navedeno, još jedan je ključni element mera u borbi protiv virusa kovid 19, koje već postoje u okviru mreže aerodroma kompanije VINCI Airports, a posebno u okviru zdravstvene kampanja "Čuvamo jedni druge", za koju je Međunarodni savet aerodroma (ACI) dodelio sertifikat kompaniji Belgrade Airport" d.o.o.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA