• 1

Veliki apel beogradskih vatrogasaca: Kontrolišite klime, šporete i plinske boce

Veliki je i broj smrtnih slučajeva u požarima u Beogradu - 25 prošle godine, a ove godine 12

 • 1
Eksplozija u Čika Ljubinoj

Foto: Nikola Tomić

Klima uređaji i plinske boce predstavljaju potencijalnu opasnost koja može da izazove požar, a u Beogradu se beleži u proseku oko tri hiljade vatrenih stihija godišnje.

Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović zato savetuje da se preko noći isključi klima ili da bude pod kontrolom, javlja RTS.

Inače, Majstorović je bio i deo ekipe koja je gasila požar u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije. Kako je rekao, da je vatra došla do boca sa kiseonikom, ugroženi bi bili prvenstveno vatrogasci.

- Nakon dojave da gori laboratorija i da unutra ima tehničkih gasova i određenih hemijskih materija, dolaskom na lice mesta, evakuisani su zaposleni u toj instituciji, a rizik je po vatrogasce. Možemo da sprečimo neke akcidente, moramo da uđemo u prostor da ga ugasimo da sprečimo veću materijalnu štetu - rekao je Mastorović.

Govoreći o tome zašto se voli posao koji bukvalno svakog dana donosi rizik opasan po život, Majstorović ukazuje da je zanimanje primamljivo.

- Volimo posao jer kada se zaposlimo ne znamo šta nas očekuje tokom karijere, prođe vreme, shvatite koliko toga možete humanog da uradite a da to profesionalno radite. Vatrogasac može biti samo onaj ko voli posao, veliki je stres, napori, rizici, naši momci izdržavaju i bitna je zahvalnost građana koja prija i nastavljamo u pravcu da zadovoljimo sve njihove potrebe - ističe Majstorović.

Iako su klime i plinske boce veoma rizične, podvlači da su i svi ostali elektrouređaji u kući potencijalno opasni izazivači požara, kao i da sve može da se zapali što radi na električnu energiju.

Najčešće su to spoljne jedinice klime, zabrinjavajuće je da obični požar nastaje prilikom spremanja hrane, pa se zaboravi ono što je na šporetu, u toku dana vidi se dim i rešava se na licu mesta.

Danas su imali situaciju da su se tri klima uređaja upalila. Klime će sutra raditi u stanovima zbog tropske temperature. Majstorović kaže da se mora obaviti redovan servis od strane stručnih lica.

- Preporuka je da ne ostavljamo uređaje kada napuštamo prostor i kada spavamo. Mnogo situacija imamo kada klime i elekstoinstalacije koje su projektovane pre 50 godina trpe optrerećenja i dolazi do paljenja elektroinstalacija po hodnicima, ugroženi budu stanari na višim etažama - ističe Majstorović.

Kako kaže, važno je da se klima urađaj ugasi u nekom trenutku i da ne bude bez kontrole.

- Na Lionu smo 40 minuta sklanjali automobile da bi privukli lestve.

U Beogradu su stambene zgrade sve više. Odgovarajući na pitanje da li je oprema tome prilagođena, Majstorović kaže da se vatrogasno-spasilačka birgada obnovila, imaju lestve od 32 metra dohvatne visine, to je 10. sprat, ali je bitna saradnja sugrađana, jer treba prići objektima na pravi način.

- Na Lionu smo 40 minuta sklanjali automobile, da bi privukli lestve. Problem moramo rešiti u svojim glavama da razmišljamo da parkirani automobil može da ometa intervencviju vatrogasca baš u našem stanu - rekao je Majstorović.

Rekao je da je bio veliki broj smrtnih slučajeva u požarima u Beogradu - 25 prošle godine, a ove godine 12, prošle godine spaseno je 90 ljudi iz požara.

- Moramo sami da radimo da ne dođe do požara, a kada dođe pustite vatrogasce da rade svoj posao - zaključio je Majstorović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Саша

  24. jun 2021 | 00:39

  Коме да апелују? Без главом народу? Џабе.

  0
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima