Privatno obezbeđenje u prevozu ima pravo da legitimiše 3 vrste putnika: Koga neće smeti da "diraju"?

Radnici obezbeđenja su adekvatno uniformisani i poseduju licence za obavljanje tog posla koje izdaje MUP Republike Srbije

GSP autobus Foto: Shutterstock

Od četvrtka kompanija "Kentkart Southest Europe" doo počela je kontrolu karata u javnom gradskom prevozu. U timu kontrolora biće i lincencirano obezbeđenje. Kako saznaje Telegraf.rs, oni će imati pravo da legitimišu putnike. 

- Zakon koji reguliše rad fizičko-tehničkog obezbeđenja "Profi Team Plus" (FTO) određuje pravo radnika obezbeđenja da legitimiše lica. Konkretno, u ovom slučaju, to bi se odnosilo samo na putnike koji grubo krše obavezu posedovanja putne legitimacije i koji odbijaju svaki vid saradnje sa kontrolorom ili koji, u najekstremnijem slučaju, ugrožavaju bezbednost kontrolora - objasnili su iz navedene kompanije za Telegraf.rs.

Ovlašćenja koja će imati lincencirano obezbeđenje, kako su nam naveli iz kompanije "Kentkart Southest Europe" doo, definisana su Zakonom o privatnom obezbeđenju.

Osnovna ideja uvođenja FTO je da preventivno deluje na sprečavanje incidenata-napada na kontrolore u smislu zaštite poslovanja kompanije koja radi u ime i za račun Sekretarijata za javni prevoz.

U tom smislu radnici FTO su adekvatno uniformisani i poseduju licence za obavljanje tog posla koje izdaje MUP Republike Srbije.

- Pripadnici obezbeđenja će pružati pomoć kontrolorima u obavljanju poslova kontrole putnika tako što će u prvom redu štititi proces kontrole putnika kako bi se obezbedilo adekvatno poslovanje, a sve prema Pravilniku o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu grada Beograda - istakli su za Telegraf.rs iz pomenute kompanije.

Video: Muškarac krvnički prebio kondukterku u autobusu koja je tražila od njega da stavi zaštitnu masku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    2. jul 2021 | 18:49

    Kojim putem idemo? Prvo komunalna, sada i privatna obezbeđenja, šta je sledeće?

  • Batanis

    2. jul 2021 | 18:48

    "Kentkart Southes Europa", "Profi Team Plus" i na kom jeziku će ovi da komuniciraju s putnicima?

  • Miloš Ilić

    2. jul 2021 | 20:51

    Po zakonu samo četiri "firme" mogu da vas legitimišu: MUP, BIA, Komunalna milicija i u slučaju ratnog stanja Vojna policija koja u tom slučaju preuzima neka ovlašćenja civilne policije i toeto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA