Alarm za Beograđane, izbegavajte izlaske uveče: Pojavili se komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca

  • 16
JKP Gradska čistoća, komarci, prskanje Foto: Nenad Cakic/JKP Gradska cistoca

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize izlovljenih komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, te se sugrađanima savetuje povećan oprez.

- Molimo sugrađane da se ponašaju odgovorno, da obavezno koriste repelente, mrežice protiv komarca i da izbegavaju boravak napolju tokom perioda najveće aktivnosti ovih insekata što je u terminu od 19.00 do 24.00 časa, kada i naše ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca. Pojava virusa Zapadnog Nila je bila očekivana, zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša - kaže direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić.

On je još jednom apelovao na sugrađane da ne ometaju akcije preduzeća i dozvole ekipama intezivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije.

- Nadam se da sugrađani razumeju da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana - upozorio je Popadić.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" nastaviće svakodnevno sprovođenje monitoringa na 24 lokacije na teritoriji Beograda, dok će laboratorija nastaviti analize izlovljenih uzoraka.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    5. jul 2021 | 12:47

    Zimi ne možemo napolje zbog aerozagađenja, leti zbog zapadnog nila, u proleće i jesen zbog korone.

  • Zabrinuti

    5. jul 2021 | 12:47

    Ovo je strasno vise. Hocemo policiski cas, narod mora da shvati u kakvom vremenu zivimo. Zatvaraj sve do jeseni a poslr videcemo

  • Tamara

    5. jul 2021 | 13:06

    Napadaju i vakcinisane ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA