≫ 

Podignute krivične prijave protiv investitora sa Vračara: O sudbini stanara se upravo odlučuje

Krivične prijave podigniute su protiv tročlane porodice investitora, kao i protiv direktora firme "Ropeber Studio d.o.o." koja je izvođač radova

  • 8
Srušena zgrada Vračar Foto: Telegraf.rs

Protiv firme za koju se sumnja da je odgvorna za urušavanje stambene zgrade na Vračaru, kao i izvođača radova, podnete su četiri krivične prijave, a stanari trenutno zasedaju sa gradskim čelnicima.

Sanacija srušenog objekta na Vračaru se nastavlja, kako bi se omogućilo iznošenje stvari koje se ustale unutra i po koje stanari još nisu bili u prilici da iznesu, jer nije bezbedno, javlja Blic.

Kako je navedeno, krivične prijave podigniute su protiv tročlane porodice investitora - Borisava, Vere i Slobodana Božića, kao i protiv direktora firme "Ropeber Studio d.o.o." koja je izvođač radova, Radojević Milovana, rekao je za "Blic" Milan Uzelac, građevinski inženjer angažovan na saniranju urušenog objekta u Vidovdanskoj ulici broj 2a, a prema rešenju građevinske inpekcije.

Stanari koji nisu imali drugi smeštaj i dalje borave u hotelu "Slavija", a u 15 sati su se sastali sa čelnicima grada, kako bi razmotrili moguća rešenja za naredni period.

Prema rečima Uzelca, uz konsultacije sa profesorima struke, zaključeno je da postojeći nasip nije dovoljan.

Danas se, navodno, nastavlja nasipanje čvrste podloge uz obrušenu zgradu, a potom će biti neophodni betnoski stabilizatori, kako bi se zgrada obezbedila za ulazak stanara koji jošuvek čekaju da iznesu svoje stvari. Procena stručnjaka je da će za to sigurno biti potrebno više dana.

Takođe, neophodno je i da inženjeri nadležni za sanaciju uđu u zgradu, kako bi u potpunosti mogli da procene koje je najbolje rešenje za samu građevinu, odnosno da li će se ulagati u saniranje postojeće zgrade ili će se namenski srušiti u potpunosti, da bi se izgradila nova.

Stučnjaci koji vode proces sanacije u kontaktu su sa investitorom, o čijem trošku se sprovode radovi, kao i sa stanarima. Predsednik kućnog saveta Novica Stanimirović priložio je nacrte o izgradnji svoje zgrade, kao i one koji su rađeni kada je dozidan stan na poslednjem spratu.

Stanari ne veruju u mogućnost osposobljavanja zgade, s obirom da su oni jedini videli iznutra koliko su popucali zidovi i pločice pre urušavanja. Stanimirović kaže da ne bi mogli mirno da spavaju u toj zgradi.

Oni su svakim danom sve uzrujaniji zbog neizvesne situacije, ali i zdravstveno ugroženi, te su već nekoliko puta tražili pomoć lekara.

Radi se na utvrđivanju odgovornosti

- Inženjerska komora Srbije pre svega iskazuje duboko saosećanje povodom nemilog događaja, urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici na beogradskom Vračaru. Komora kao kuća svih inženjera insistira na poštovanju propisa, zakona, kao i pravila dobrog, poštenog i pravičnog profesionalnog ponašanja svojih članova - navodi se u saopštenju.

-U tom duhu, podsećamo javnost da Sud časti Inženjerske komore Srbije utvrđuje povrede etičkih normi i profesionalnih standarda i normativa svojih članova. U skladu sa navedenim i uz poštovanje pretpostavke nevinosti, Inženjerska komora Srbije preduzeće sve potrebne korake u cilju utvrđivanja odgovornosti učesnika ovog događaja, ukoliko se utvrdi da je postupanje članova Komore bilo protivno profesionalnim pravima i dužnostima i etičkim normama ponašanja - dodaju iz Inženjerske komore Srbije.

Video: Na licu mesta: Evo kako danas izgleda zgrada koja se urušila juče na Vračaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taki

    19. jul 2021 | 16:18

    Ako se zida nova iskljucivo sa istim brojem stanova da bude.

  • Ha ha

    19. jul 2021 | 16:28

    Sta ima da se odlicuje, ljudima da napravi novu zgradu i zdravo!

  • Struja

    19. jul 2021 | 17:04

    Ranije dogovoreni scenario... Kao srušimo zgradu sa 7 stanova a napravimo novu sa 30... Time da se tužilaštvo bavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA