• 22

"Rat" porodica u Leštanu zbog golubova: Jedna se guši u smradu, dete ima bronhitis, drugoj su uteha

, Telegraf

* Od septembra biju bitku da komšija izmesti golubarnik na propisanu daljinu, to nije učinio iako mu je inspektor naložio * Vlasnici golubova kažu da nemaju gde da ih izmeste osim u kući u kojoj žive

  • 22
Golubarnik, Leštane, Golubovi

FOTO: Privatna arhiva

Porodica Obradović iz Leštana od septembra prošle godine ne uspeva da se otarasi susedskih golubova, uprkos brojnim izlascima komunalnih inspektora na teren. Šupa i kavez sa golubovima komšije N. R. (ime i prezime poznato redakciji) nalazi se tik uz njihovu kuću, od grebanja ptica i smrada izmeta ne mogu da dišu, a sve se to dešava bez obzira na to što im jedno dete ima opstruktivni bronhitis. 

Inspekcija je naložila da se golubovi izmeste jer nisu na propisanoj udaljenosti od stambene jedinice, vlasnik je i novčano kažnjen, ali je i danas, skoro godinu dana kasnije sve na istom mestu. Puna ih je šupa i kavez na njoj (videti na slici). Vlasnici golubova u Ulici Kneginje Ljubice, kažu da nemaju gde da ih izmeste, kao i da su oni jedina uteha njihovom sinu. 

- Ne može da se diše od njih. Ne može ni da se spava. Oseća se nesnosan smrad, sanjamo da otvorimo prozore. Upozorili smo inspektore da je to zaraza, da su to leteći pacovi, a da nama dete ima opstruktivni bronhitis - priča N. Obradović za Telegraf.rs.

Dodaje da se non-stop čuju pilići, da non-stop grebu.

- Inspektori Grocke su nekoliko puta izlazili na teren ali oni su i dalje tu, komšije ih gaje, čuvaju, razmnožavaju i preprodaju -kaže Obradović.

Kaže da su zvali i Golubarski savez Srbije u kojem im je rečeno da njihovog komšije nema među registrovanim golubarima. Tada im je rečeno i da bi razdaljina golubarnika trebalo da bude 10 do 15 metara od susednog objekta na parceli, dok je ovaj njima nakačen na ogradu. 

- A, od naše kuće do šupe u kojoj su golubovi nema ni pun metar. Takođe, on nema ni dozvolu od suseda na svojoj parceli da ih drži, a kamoli od okoline - kaže naš sagovornik.

Osim u komunalnoj u Grockoj, Obradovići su se obratili i Sekretarijatu za inspekcije poslove Grada Beograda.

U dopisu, u koji je i Telegraf.rs imao uvid, navodi se da je komunalni inspektor ovog Sekretarijata izvršio nadzor nad radom komunalne inspekcije GO Grocka, sa zahtevom da dostavi izveštaj o postupanju i spise predmeta i informaciju o tome kad je planirano izvršenje rešenja, kao i da obavesti o tome.

- Dana 7. maja 2021. godine Odeljenje za inspekcijske poslove Uprave GO Grocka dostavilo je izveštaj i spise predmeta br. 355-1758/2020 u kom se navodi da je komunalni inspektor GO Grocka u postupku inspekcijskog nadzora utvrdio izlaskom na teren i zapisnikom od 28.9.2020. godine konstatovao da N. R. u okviru svog ograđenog dvorišta drži golubove, a ne i na propisanoj udaljenosti od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli bez saglasnosti svih vlasnika stambenih objekata.

- Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, komunalni inspektor GO Grocka 28.9.2020. godine doneo je rešenje kojim je naloženo vlasniku da izmesti golubove na propisanu udaljenost od najbližih stambenih objekata kao i poslovnih na susednoj adresi, uz saglasnost svih vlasnika stambenih objekata. Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora 18.11.2020. godine komunalni inspektor je konstatovao da izvršenik nije postupilo po rešenju od 28.9.2020. godine, pa je 4.12.2020. godine doneo rešenje o izvršenju kojim se utvrđuje da je rešenje КI GO Grocka postalo izvršno i da će biti izvršeno po dinamici koju odredi nadležni organ  - navodi se u ovom dopisu i dodaje:

- Komunalni inspektor GO Grocka izdao je prekršajni nalog sa izrečenom kaznom u iznosu od 10.000 dinara. Zakona o opštem upravnom postupku propisano je da izvršenje sprovodi organ koji je doneo prvostepeno rešenje, odnosno Odeljenje za inspekcijske poslove Uprave gradske opštine Grocka - navodi se u odgovoru gradskog Sekretarijata za inspekcije poslove.

I Telegraf.rs se obratio Sekretarijatu za isnpekcijske polsove Beograda sa pitanjem zašto golubovi nisu izmešteni i ko je dužan to da učini. Rečeno nam je, međutim, da se obratimo komunalnoj inspekciji Grocke, kojoj smo, takođe, poslali pitanja, ali odgovore do izlaska ovog teksta nismo dobili.

Komšije: Nemamo ih gde

Komšije koji drže golubove kažu za Telegraf.rs da ih nisu izmestili jer ih nemaju gde, osim u kući u kojoj žive. Na poziv nam se javila supruga N. R., koja je rekla da ih i ona ne voli, ali da su ti golubovi jedina uteha njenom sinu, koji je invalidski penzioner, i psihički bolesnik koji se leči. 

- Ja bih bila srećnija da da imam oženjenog sina i unučiće, a ne te golubove u dvorištu. Ja sam lično protiv njih. Ali, majka sam, ne mogu protiv njega. To je njemu jedina uteha, ima 42 godine i bolestan je - kaže ona i dodaje:

- Nismo ih izmestili, ja ih nemam gde. Gde da ih izmestim? Ja jedino da ih preselim u kuću u kojoj živim, da bi komšija bio zadovoljan, od čijih kamiona i rikverca unazad mi ne možemo da spavamo dan-noć. Oni u toj kući uopšte ne žive. Ovde imaju garažu i prostorije koje ne koriste, možda kada slave nešto, jednom godišnje. Ne kažem da su dobri golubovi, i meni smetaju, i ja čistim ali tu ima i divljih i golubova drugih komšija.

Obradović kaže da je istina da ima kamione, jer je registrovani autoprevoznik, ali da mu ti kamioni nisu kod kuće, a što se tiče rikverc pištaljke, nju po zakonu mora da ima.

Video: Horor snimak: Nišlija u dvorištu čuva stotine pacova

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    Колико необразованих људи на једном месту а сви пишу о демократији и праву. Да их неко пита да објасне шта тачно значи демократија, зевали би као сомови.

  • Rile

    Ovaj goluba misli da je u pravu

  • паун 54

    .... а , у селу Маскару код Варварина ОД ОДГАЈИВАЧА ПАСА И БАЧЕНИХ ЛЕШИНА у Мораву крај ограда......

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima