• 13

Ove godine 53 napada na kontrolore u prevozu: Skočila prodaja karata od uvođenja obezbeđenja

, Telegraf

Obezbeđenje ne sme da legitimiše putnika u svrhu izdavanja prekršajnog naloga za putnike bez karte, ali u slučaju napada, oni mogu kontroloru da pruže zaštitu i legitimišu takvog izgrednika u slučaju daljeg procesuiranja

 • 13
Ljudi, Putnici, Vožnja autobusom

Foto: Nikola Tomić

Direktor firme “Kentkart“ koja se bavi naplatom karata u vozilima gradskog saobraćaja Veljko Vlahović kaže za RTS da je privatno obezbeđenje u autobuse uvedeno da bi se zaštititli kontrolori. Od početka godine je, ističe, bilo 53 napada u javnom prevozu, od toga 12 sa povredama.

Veljko Vlahović je gostujući u Beogradskoj hronici rekao da je nezahvalno dati podatak o broju onih koji nikada ne plaćaju kartu, jer bi to bila samo gruba procena. Kaže da je procena da oko 300.000 zaposlenih građana u Beogradu koristi javni prevoz, a da se mesečno proda 115.000 mesečnih karata.

Prema njegovim rečima, prema nekim studijama mobilnosti i korišćenja javnog prevoza koji je radio Saobraćajni fakultet 90 posto svih onih koji koriste javni prevoz koristi ga svakodnevno.

- Ako imate 115.000 od procenjenih 300.000 koji koristi prevoz, to vam govori koliko bi mogao da iznosi šverc, to ne mora da su tačni podaci, ali daje kakvu-takvu sliku o tome - kazao je Vlahović.

Navodi da je privatno obezbeđenje uvedeno da bi se zaštitili kontrolori.

- Nažalost bili smo svedoci sve većeg broja napada na kontrolore, uglavnom od onih koji nemaju kartu. Taj broj napada od početka godine je 53, od čega je 12 bilo sa povredama. Da bi se omogućilo da obavljaju svoj posao, mi smo bili prinuđeni da njima pružimo normalne uslove rada - kazao je Vlahović.

Kada je obezbeđenje u autobusu, dodaje, broj napada je drastično manji.

- Broj očitavanja nepersonalizovanih kartica u prvih 12 dana otkako je uvedeno obezbeđenje je skočio za 34 odsto, dakle posredni efekat je i povećanje naplate, a osnovni cilj rada kontrole je obezbeđivanja naplate - dodaje Vlahović

Kaže da obezbeđenje ne sme da legitimiše putnika u svrhu izdavanja prekršajnog naloga za putnike bez karte, ali u slučaju napada, oni mogu kontroloru da pruže zaštitu i legitimišu takvog izgrednika u slučaju daljeg procesuiranja.

Kontrolorka, kontrola karata, Legitimacija, GSP, BUS PLUS, kazna za prevoz, Beogradska komunalna policija

Foto-Ilustracija: Milena Đorđević

Ističe da oni koji nemaju kartu ne bi ni trebalo da budu u autobusu.

- Trebalo da se zapitamo kakva su prava onih koji plaćaju kartu i kontrolora. Putnik po propisima je onaj ko ima kartu, a oni koji nemaju kartu ne bi ni trebalo da budu u vozilu. Ako me pitate da li bi trebalo da ga udalje, trebalo bi, jer nema kartu - smatra Vlahović.

Obezbeđenje u javnom prevozu, dodaje, postoji u Americi, a toga dodaje ima i u Švajcarskoj.

- U Londonu 2012. godine u kandidaturi za gradonačelnika je Boris Džonson rekao da svi oni koji se švercuju iskoristio temrin ‘paraziti‘ - izjavio je Vlahović.

Smatra da bi posao kontrole trebalo da se odvija normalno.

- Nadamo se da ćemo doći u tu situaciju da nemamo više ni potrebu da angažujemo bilo kakvo obezbeđenje i da ne govorimo više o tome - dodaje Vlahović.

Video: Kontrolori u busu primenjuju novu tehniku hvatanja švercera- spajdermen napad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kiza

  Malo je to

  0
  0

  Podelite komentar

 • Nenad

  U Nisu je to veoma dobro reseno zajedno sa kontrolorima u autobus ulaze i komunalni policajci pa koga kontrola zatekne bez karte komunalna policija mu uzima podatke iz licne karte i prijava se podnosi niskom sudu koji 100 posto realizuje prijave tako da je sverc putnika maltene iskorenjen.

  1
  1

  Podelite komentar

 • Jastreb

  Pa beogradjani navikli da žive na tuđ račun. Navikli da se voze besplatno a mi iz unutrašnjosti moramo sve da platimo. Nije lako kad ono što si imao za džabaka sad moraš da platiš, branićeš to ničim zasluženo i silom jer znaju da u zemlji sudstvo ne funkcioniše i da ga je lako podmazati i sudijui i tužioca i ma kog u sudstvu.

  1
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima