≫ 

I danas protesti posle nesreće u kojoj je poginuo Stefan: Ne odustaju od hapšenja sudije

Desetogodišnji Stefan biće sahranjen danas u 14 sati na Novom groblju

  • 49
Stefan Balić, Karaburma

Foto: Facebook/Čuvari/ke vatre, Facebook/Ofk Gol

Protest na Karaburmi, u Ulici Marijane Gregoran, nastavljen je i danas, treći dan. Veliki protest, zbog puštanja vozača koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo dečak Stefan, na slobodu, održan je u petak uveče, ali i danas kontejneri blokiraju ulicu i danas se šalju poruke nekolicine okupljenih koji su na blokadi proveli noć.

Malo dalje od blokade građani Karaburme upalili su sveće za Stefana i doneli cveće, ostavljeni su slatkiši i igračke. Do sada je prikupljeno više od 10.000 potpisa kojima se traži hapšenje sudije koja je donela odluku da se Lazar G. (38) pusti na slobodu i da ne ostane u pritvoru. Očekuje se, kako se navodi i zvanična potvrda da je vozač u međuvremenu priveden.

U nesreći koja se desila u nedelju povređeni su i Stefanov otac, ali i mlađi brat, koji je u bolnici.

Desetogodišnji Stefan biće sahranjen danas u 14 sati na Novom groblju.

Krivično vanpretresno veće suda usvojilo je žalbu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i odredilo pritvor za L. G. (38) koji je, kako se sumnja, 18. jula uveče na Karaburmi svojim automobilom udario dvoje dece od pet i 10 godina na pešačkom prelazu pa pobegao. Desetogodišnji dečak je od povreda preminuo.

Podsetimo, bahati vozač sa Karaburme najpre je pušten da se brani sa slobode. Ovu odluku donela je sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu R. Đ. U rešenju se navodi da se njemu zabranjuje mesto napuštanja boravišta, kao i da mu je oduzeta dozvola.

Istim rešenjem istovremeno je automatski odbijen predlog Prvog osnovnog javnog tužilaštva da mu se odredi pritvor. U obrazloženju se navodi da je Prvo osnovno javno tužilaštvo tražilo pritvor jer je osumnjičeni više puta osuđivan, a dva puta za istovetno krivično delo.

- I to presudama Prvog osnovnog suda u Beogradu K/528 od 2007. godine zbog krivičnog dela iz člana 195 stav 1 na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci uslovno 3 godine, Prvog osnovnog suda u Beogradu od K.7710/13 od 7.7. 2014. godine zbog krivičnog dela iz člana 298 KZ na kaznu zatvora od 6 meseci i izrečena mu je mera bezbednosti iz člana 86KZ. Šest puta je prekršajno kažnjavan zbog kršenja saobraćajnih propisa - navodi se između ostalog u rešenju sudije u kojem se u nedogled stavljaju dela za koje je osuđivan.

Osim zatvorom, jednom je kažnjen i novčano, kao i elektronskim nadzorom. Na kraju, ipak, sudija odbija zahtev tužilaštva da mu se odredi protvor.

- Osumnjičenom se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela 18.7.2021. godine, a isti je lišen slobode 19. 7. 2021. godine oko 14 časova u stanu. Protiv istog u navedenom periodu nije pokrenut krivični postupak u smislu odredaba člana 7 ZKP, te stoga ne stoje razlozi za određivanje pritvora iz člana 211 stav 1 tačka 1 ZKP.

Protiv ovakvog rešenja tužilaštvo je juče uložilo žalbu sudu na odluku kojom je u sredu odbijen njegov predlog da se odredi pritvor Lazaru G.

Ministarka pravde Maja Popović pozdravila je odluku Prvog osnovnog suda, dodajući da će inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jastreb

    24. jul 2021 | 10:14

    Tako je narode, kad vlast nije sposobna da svoje redove očisti od krimanalaca, mafijaša, podmićenih sudija, tužilaca, advokata samo narod to može i mora da istraje do kraja po bilo koju cenu. Zašto se krije ime sudije koji je doneo sramnu odluku mora da se pokaže i da mu se zatvore svaka vrata u sudstvu do kraja života a pare koje je uzeo nek rasporedi do kraja života to mu je mafijaška penzija.

  • Uroš

    24. jul 2021 | 10:31

    Ne postoji niti jedan pravni osnov da sudija, tj. sudkinja (ako se sad tako kaže), bude uhapšena. Ali postoji milion osnova da nikada više ne obavlja posao sudije.

  • Če

    24. jul 2021 | 10:35

    Beograde Nis je uz vas da se pod hitno uhapsi i sudijka.Da bar znamo da je pocelo zuto sumporisano da se cisti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA