Predstavljen projekat "Recikliraj - napravi krug": Kad se udruže arhitektura i ekologija

JKP „Gradska čistoća“ kao društveno odgovorno preduzeće kontinuirano sprovodi različite aktivnosti i edukacije koje utiču na podizanje svesti i razvoju reciklaže u Beogradu. Zato se zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, JP „Ada Cingalija“ i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i udruženjem građana „Fokus art“ priključilo sprovođenju projekta „Recikliraj – napravi krug“

  • 1

Cilj projekta je da istakne značaj reciklaže i zaštitu životne sredine. Kroz njega će se po ugledu na druge svetske metropole, na inovativan način spojiti arhitektura i zaštita životne sredine izradom dve prostorne instalacije u formi paviljona od plastičnog ambalažnog otpada koje će Beograđanima po završetku izrade, u septembu, biti predstavljene.

- Drago nam je što je upravo „Gradska čistoća“ preduzeće koje se prepoznaje kao lider u razvoju reciklaže i najveća podrška njenom razvoju kroz različite edukativne akcije. Ovaj projekat je inovativan i ima za cilj da prikaže ono na šta iznova podsećamo sugrađane, a to je da reciklabil nije samo otpad. Imaćemo priliku da vidimo kako plastične boce mogu poslužiti u umetničke svrhe. Za potrebe prikupljanja reciklabila „Gradska čistoća“ je postavilo sudove za prikupljanje plastične ambalaže na prostoru Ade Ciganlije, a po završetku izložbe preuzećemo reciklabil koji će biti preusmeren u humanitarne svrhe. Reciklabil je sirovina koja iznova može da se koristi i od izuzetne je važnosti da se do tog otpada dođe kako ne bi završavao u prirodi gde samo narušava kvalitet životne sredine, a cilj svakog pojedinca mora biti njeno očuvanje -  rekao je direktor JKP „Gradska čistoća“, Marko Popadić.

Predsednik udruženja "Fokus art" Mihajlo Pavić kaže da je projekat koncipiran po uzoru na velike projekte svetskih metropola poput Njujorka, Rio de Ženeira, Tokija.

- Svi mladi ljudi sa umetničkih studija imaće priliku da naprave dva kreativna rešenja od plastičnih boca. Projekat će trajati dva i po meseca i studenti će od 15. avgusta imati niz radionica, a od 15. septembra izložba će biti predstavljena.

Iz Sekeratrijata za zaštitu životne sredine poručuju da je ovo jako važan projekat.

- Ovaj projekat je ne samo edukativnog karaktera, već navodi na jedno dublje promišljanje upotrebe o konzumiranju plastične ambalaže. Odavno smo shvatili da je ovaj resurs nešto što nam ne treba, a predvideli smo činjenicu da se još jednom može upotrebiti - rekla je Jasmina Madžgalj, Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Arhitektonske instalacije predstavljene na izložbi “Napravi krug“, koja će se održati na prostoru Ade Ciganlije, neće biti samo eksponati, već će imati svoju upotrebnu vrednost i biće na raspolaganju Beograđanima do završetka projekta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    26. jul 2021 | 13:20

    Rasprodali smo fabrike i prirodna bogatstva, samo to nam je i ostalo. Jedi kaki i preradi, zatvori krug. 😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA