≫ 

Prijave za povrat novca za udžbenike do 30.septembra, a stižu i tableti za digitalnu nastavu

Tablete će dobiti 67.592 devojčice i dečaka, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

  • 2
škola, školarci, učenici, učionica, nastava, digitalna, online, tableti Stižu tableti za školarce, Foto: Shutterstock

Podela tableta za učenike od trećeg do šestog razreda počinje od 1. i trajaće do 16. septembra, a dobiće ih 67.592 devojčice i dečaka teritoriji grada Beograda koji pohađaju javne osnovne škole, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na Tv Prva.

- Uz tablete dobiće i karticu mobilne telefonije Srbije sa besplatnim osnovnim paketom interneta kao što će dobiti i digitalne kodove tako da će svako dete koje pohađa treći, četvrti, peti i šesti razred imati digitalne udžbenike. Pored toga skoro sedam hiljada nastavnika i učitelja u trećem, četvrtom, petom i šestom razredu dobiće laptopove vredne oko 600 evra sa takođe besplatnim internetom. Na taj način smo obezbedili sve učitelje, nastavnike i đake da može da se vodi digitalna nastava. Da li će se to i dogoditi sada je na školi, nastavnicima i roditeljima. Od sledeće godine će to biti obavezno pošto će se menjati Zakon o obrazovanju gde će digitalni udžbenici biti izjednačeni sa ostalim udžbenicima, tako da će škole moći već sledeće godine da izaberu samo digitalne udžbenike – istakao je Vesić.

On je precizirao da će tableti biti vlasništvo grada tri godine i biće osigurani tako da ukoliko dođe do štete, nju plaća Grad.

- Posle tri godine oni postaju vlasništvo roditelja. Deca koja su šesti razred preneće tablete u sedmi, a kupićemo tablete za sadašnje drugake tako da će za dve godine tablete imati sva deca od prvog do osmog razreda – pojasnio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio da je refundacija novca za udžbenike počela 20. avgusta putem sajta Grada Beograda i sajta Fondacije za mlade talente gde roditelji mogu da pronađu link sa svim obaveštenjima. Svi roditelji čija deca idu u prvi i drugi razred, odnosno oko 34.000 roditelja, imaju pravo na refundaciju u vrednosti četiri osnovna udžbenika – matematika, maternji jezik, svet oko nas i izabrani strani jezik. Reč je o sumi od oko šest hiljada dinara što zavisi od izdavača. Za dobijanje sredstava potrebno je da roditelji pribave potvrdu škole da je dete upisano u prvi ili drugi razred u kojoj stoji i čije je udžbenika odabrala škola, očitana lična karta ili kopija lične karte ukoliko nije čipovana i kopija kartice tekućeg računa – rekao je Vesić i dodao da je do jutros stiglo oko 6.400 prijava, a to je oko 20 odsto roditelja koji ostvaruju ovo pravo.

On je precizirao da je prijava moguća do 30. septembra i svi roditelji će dobiti novac odmah odnosno neće se čekati do kraja roka već čim se obradi zahtev.

- Mi ćemo pripremiti pismo za škole sa svim obaveštenjima kako se vrši refunadacija i učiteljice će to podeliti 1, 2. i 3. septembra đacima kako bi roditelji koji još nisu upoznati, znali kako mogu da ostvare pravo na refundaciju sredstava – rekao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    28. avgust 2021 | 14:37

    Sta ce tableti deci njima trebaju knjige čista glupost.

  • Istina boli...

    28. avgust 2021 | 15:02

    Pa posle kažu da nije tačno da SRBIJA NIJE BEOGRAD!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA