≫ 

U Hramu svetog Save parastosom obeleženo 500 godina od krvavog turskog osvajanja Beograda

Sutra, u nedelju, navršava se tačno 500 godina otkako su Turci 29. avgusta 1521. godine okupirali Beograd

  • 7
Parastos u hramu svetog save 500 godina od okupacije Beograda

Foto: Beoinfo

U Hramu Svetog Save danas je služen parastos stradalima tokom turske okupacije Beograda, a služio ga je Starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan Šarić uz sasluženje sveštenstva.

Vladika Stefan Šarić, nakon parastosa, rekao je su Turci vladali Srbima 500 godina i da je očigledno toliko vremena trebalo da prođe kako bi se setili branitelja Beograda, a koji su, kako kaže, žrtvovali svoje živote da bi zaštitili bližnje i ono što je sveto.

- Danas ne moramo da dajemo svoj život, ali je veoma važno što smo se okupili na ovaj dan, da se zajedno pomolimo za ljude koji su svetu stvar učinili, ali se time i molimo da se oni mole za nas, kako bi nas učili kojim putem da idemo - rekao je vladika Stefan.

Vladika je istakao da takvi događaji uče da se ne zaborave preci, kao i da se misli o potomcima i budućnosti.

- Radujem se što smo se okupili u ovakvoj svetinji na tako važan događaj i verujem da će nam put biti jasniji posle ovih molitava - rekao je vladika.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je prisustvovao parastosu u Hramu, izrazio je zahvalnost Patrijarhu SPC Porfiriju kao i vladiki Stefanu Šariću što su prihvatili molbu Grada da se zajednički obeleži taj tužan događaj u istoriji srpskog naroda.

On je rekao da je u tom periodu, kada je pre 500 godina Beograd pao pod vlast Otomanske imperije nastupio najteži period u istoriji Grada.

- Opstali smo kao narod i sačuvali smo identitet i uspeli da dočekamo taj 19. vek gde smo se oslobodili samo zahvaljujući tome što smo imali crkvu oko koje smo mogli da se okupimo - rekao je Vesić.

Vesić je naveo da se za vreme turske okupacije u Beogradu dogodio genocid i etničko čišćenje, jer je turski Sultan Sulejman, koji je bio novi gospodar Beograda, kako kaže, proterao pravoslavno srpsko stanovništvo u Carigrad.

- To je jedna od najtežih nesreća koja je pogodila naš narod i nikada ne treba da zaboravimo hrabre branioce Beograda i taj narod koji je na silu proteran - kazao je Vesić.

Parastosu su prisustvovali između ostalih, pomoćik gradonačelnika Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća, sekretari, direktori javnih preduzeća i predstavnici opština.

Sutra, u nedelju, navršava se tačno 500 godina otkako su Turci 29. avgusta 1521. godine okupirali Beograd.

Video: Patrijarh Porfirije služio Vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA