≫ 

Nema više roštiljanja na terasi: Evo kad na snagu stupa odluka o zabrani plamena i ćumura u zgradama

- Vreme je da se uvede red u ovu oblast. Mislim da će građani biti zadovoljni ovom odlukom, a sve je urađeno uz saglasnost Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije – rekao je Goran Vesić na današnjoj sednici Skupštine grada

  • 3
Roštilj, mladi, veselje Foto: Shutterstock

Dopuna Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama suštinski zabranjuje upotrebu otvorenog plamena i korišćenje ćumura u stambenim zgradama. Prema izveštajima MUP-a, odnosno vatrogasnih službi, to je jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na današnjoj sednici Skupštine grada.

Vesić je podsetio da je u poslednje vreme bilo puno požara, uz žrtve i veliku materijalnu štetu.

– Početkom pandemije virusa korona dogodio se strašan požar na Novom Beogradu kada je stradalo čak sedam ljudi. Doneli smo odluku kojom se zabranjuje upotreba ćumura i otvorenog plamena u stambenim zgradama. To se odnosi na stanare, ali i na vlasnike ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama. Odluka stupa na snagu 1. januara sledeće godine kako bi se svi pripremili za nova pravila.

- Na sledećoj sednici dodatno ćemo precizirati ovu odluku po pitanju ugostiteljskih objekata, čime će biti rešeno i pitanje plinskih boca. Ukoliko plinske boce nisu atestirane apsolutno u skladu sa svim važećim propisima MUP-a, njihova upotreba će biti zabranjena. Imali smo nedavno požar u Kineskom tržnom centru, kao i u Čika Ljubinoj, koji su bili izazvani plinskim bocama. Vreme je da se uvede red u ovu oblast. Mislim da će građani biti zadovoljni ovom odlukom, a sve je urađeno uz saglasnost Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije – rekao je Vesić.

Odbornici su usvojili i Odluku o dopuni odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, kao i Odluku o obezbeđivanju uslova za razvoj, upravljanje i održavanje servisa za digitalno pružanje usluga u oblasti komunalnih delatnosti i ostalih poslova iz nadležnosti Grada Beograda „Beograd pametan grad – Belgrade smart city”.

Gradski odbornici usvojili su i Zaključak o ispravci Odluke o završnom računu Grada Beograda za 2020. godinu, Odluku o otpisu potraživanja dospelih na dan 31.12.2018. po osnovu neizmirenih izvornih, javnih prihoda Grada Beograda prema Privrednom društvu kompanija „Progres” a. d. Beograd, Izveštaj o napretku sprovođenja programa zaštite životne sredine za period od 2016. do 2020. godine, kao i Odluku o dopunama odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda i kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Beograda.

Usvojen je izveštaj o napretku sprovođenja Programa zaštite životne sredine za period 2016. do 2020. godine. Izveštaj je pokazao da najveći broj aktivnosti potpuno ili u velikoj meri realizovan, od 366 aktivnosti realizovano je 270, što je 74 odsto. Dosadašnja realizacija je veoma uspešna jer smo tek na pola puta, a i pandemija je zaustavila aktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    30. avgust 2021 | 20:43

    Svasta cujem I toga ima

  • Zoki

    30. avgust 2021 | 17:06

    Za Badnje veče svi pored zgrade kuvaju paprikaš, i to ni jedan zakon neće promeniti. Tradicija se poštovati mora!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA