• 6
 ≫ 

Vesić: Počela isporuka 17.500 beo-tableta za beogradske osnovce

 ≫ 

Tableti će biti distribuirani direktno po školama, a deca će u školama dobiti reverse koje roditelji treba da potpišu

 • 6

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je jutros isporuci prvog kontingenta beo-tableta za beogradske osnovce koji će, kako je rekao, stizati sve do 10. septembra, a ukupno će biti nabavljeno 67.952 tableta za osnovce i 6.752 laptopova za beogradske nastavnike i učitelje.

On je ispred magacina JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, koje je ustupilo prostor za skladištenje opreme, izjavio da je stiglo 17.500 tableta koji će u naredna dva-tri dana biti isporučeni opštinama, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

– Grad Beograd je za sve osnovce koji idu u treći, četvrti, peti i šesti razred u javne škole na teritoriji grada Beograda obezbedio tablet koji će posle tri godine postati vlasništvo roditelja. Tableti su osigurani od pada, krađe i slično, imaće besplatnu karticu „Telekoma Srbije” sa besplatnim internetom, kao i kod za besplatne digitalne udžbenike – pojasnio je Vesić.

Naglasio je da je Grad za nastavnike i učitelje koji vode nastavu u trećem, četvrtom, petom i šestom razredu obezbedio i po jedan laptop sa besplatnim internetom, čime je školama i deci obezbeđena digitalizovana nastava.

– Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi gde je sve spremno da se sprovodi digitalizovana nastava, ukoliko roditelji i nastavnici to žele. Ovo je velika stvar jer beogradska deca na ovaj način dobijaju nešto što nemaju ni deca u Beču, Parizu i Londonu. Ponosan sam i srećan jer smo došli u situaciju da Beograd ima dovoljno sredstava da može da ulaže u nešto što je najvažnije, a to je obrazovanje dece. Distribucija tableta počinje danas, a već sutra će biti distribuirani na teritoriji opštine Barajevo, 2. septembra na teritoriji opštine Stari grad, zatim u Rakovici, te će do 16. septembra biti pokrivene sve beogradske opštine – naveo je zamenik gradonačelnika.

Tableti će biti distribuirani direktno po školama, a deca će u školama dobiti reverse koje roditelji treba da potpišu. Deca potom taj revers vraćaju u školu, kada će preuzeti tablete i karticu.

– Korišćenje tableta je jednostavno. Dovoljno je da se skenira kju-ar kod, nakon čega i nastavnik skenira svoj kju-ar kod i uvezuje svu decu iz istog odeljenja kako bi u svakom trenutku znao koji je tablet onlajn na nastavi, a koji nije. Tableti će biti zaključani i moći će da se koriste samo za učenje, a neće moći da se koriste od 22 časa do 6 časova ujutru. Takođe, sa tableta će moći da se koriste sajtovi za obrazovanje, odnosno sajtovi sa „bele liste” koju je propisalo Ministarstvo prosvete. Ovi tableti su nastavno sredstvo, a ne sredstvo zabave – pojasnio je Vesić.

Naveo je da će svako dete na teritoriji Beograda imati tablet i besplatan internet bez obzira na to da li njegovi roditelji imaju dovoljno novčanih sredstava da im i sami to obezbede.

– Najvrednije u ovoj akciji je baš to da su sva deca jednaka i da smo svima dali istu šansu, te da talenat dece ne zavisi od toga da li njihovi roditelji imaju novca ili ne. Sva deca će moći da koriste digitalne udžbenike koje neće plaćati i koje je za njih obezbedio Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom prosvete. Ostvarili smo sve uslove da krenemo sa digitalizacijom u nastavi i ovo je velika pobeda za Beograd – naglasio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragacevac

  31. avgust 2021 | 11:13

  Za Beograd besplatni udzbenici,besplatni tableti...a ostatak drzave neka se snalazi...eee moja Srbijo...

  9
  1

  Podelite komentar

 • crno

  31. avgust 2021 | 11:01

  Odlicno. Sad neka gledaju u tablet i u telefon i u tv po celi dan. Knjige im i ne trebaju

  9
  2

  Podelite komentar

 • crno

  31. avgust 2021 | 11:04

  Pa sto ste retki u u Evrpi sta misli te. Jel misli te da Evropa nema novca za tablete ili nevodi racuna o zdravlju dece. Ne nego bas suprotno ... Cimu se mi diivimo ej Srbijo

  6
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok