≫ 

Nikodijević o donetim planskim aktima: Na metro smo čekali pola veka, linijski park po uzoru na NYC

Nikodijević je rekao da očekuje da prva linija bude gotova do 2028. godine

  • 1
BEOGRAD NAGRADE DODELA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Grad Beograd će početi da gradi metro na koji se čekalo više od pola veka, veoma smo blizu početka radova i zato treba svi zajedno da radimo na tom projektu koji će izmeniti život stanovnika i učiniti ga lakšim, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević gostujući na kanalu Vesti.

– Kada smo birali buduće linije metroa, poštovali smo struku i angažovali najbolje konsalting kuće iz Zapadne Evrope, koje su snimale saobraćaj, brojale putnike i snimale frekventnost autobusa i automobila. Ti stručnjaci su vrlo argumentovano rekli zašto prva linija metroa treba da ima trasu iz pravca Čukarice preko Beogradskog sajma, Trga republike, 29. novembra i Mirijeva, baš tamo gde je velika frekvencija saobraćaja. Više od pola miliona ljudi svakog jutra prolazi uskim koridorom u pravcu centra grada, što je i razlog da trasa ide tim putem – pojasnio je Nikodijević.

On je rekao da očekuje da prva linija bude gotova do 2028. godine, napomenuvši da pripremni radovi kreću vrlo brzo, pre svega oni za depo koji će se nalaziti na Makišu, a potom i radovi na bušenju tunela za prvu liniju metroa.

– Bilo je onih koji nisu verovali u Beograd na vodi i govorili da je to samo priča, danas o tome više niko ne govori jer se ovaj projekat uveliko realizuje i to je sada jedna od najlepših četvrti grada. Tako je i za metro, to je projekat koji se uskoro realizuje – rekao je predsednik gradskog parlamenta.

On je istakao da je veliki broj investitora zainteresovan da ulaže u Beogradu jer tvrde da je Beograd danas jedna od najatraktivnijih destinacija za ulaganje u Jugoistočnoj Evropi, na šta ukazuju svi ekonomski parametri.

– Treba da budemo ponosni na to i da iskoristimo takvu procenu investitora. Ova izgradnja, kao i linijskog parka jeste posledica Beograda na vodi – rekao je Nikodijević.

On je pojasnio da je linijski park trasa bivše pruge od Beton hale do Pančevačkog mosta koji će raditi po uzoru na park u Njujorku.

– Mi smo angažovali naše mlade arhitekte koji su osmislili deset celina, reč je o 4,5 kilometara prostora. To će biti mesto gde će sugrađani imati priliku za rekreaciju, šetnju, odmor. Tu će biti fontane, veštačka jezera, biciklističke staze, sportski tereni, staze za trčanje, dečja igrališta, više stotina različitih sadnica, jedna prava prirodna oaza u centru grada – rekao je Nikodijević, koji je istakao da će do kraja novembra početi radovi na ovom projektu.

Govoreći o rečnom linijskom prevozu, on je naglasio da postoje gradovi koji imaju manje rečnih obala nego Beograd i da je šteta da naš grad to ne iskoristi za javni prevoz.

– Želimo partnera koji će definisati linije, stanice, pristane, kao i da se to sve uveže sa gradskim saobraćajem u jedan jedinstveni sistem tako da građani mogu sa „bus plus” karticom da koriste javni rečni prevoz. Na ovaj način ćemo ubrzati prevoz stanovnika beogradskih naselja koji žive na obali reka i ujedno smanjiti frekvenciju vozila – rekao je predsednik gradskog parlamenta.

Video: U OŠ Drinka Pavlović, Goran Vesić osnovcima podelio Beotablete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA