≫ 

Ulovljena "neman" u Savi: "To čudo nam uopšte nije potrebno, terminator koji jede sve pred sobom"

Neki objašnjavaju da ova riba, iako nije prvi put ulovljena u našim vodama, ne bi preživela jaku zimu

  • 3
riba neobična riba Foto: Perica Đurđević

Ribar Kraško upecao je u Savi ribu potpuno neobičnog i egzotičnog izgleda, teške oko 1,5 kilograma. Kako kaže za "Telegraf", tako nešto nikada nije video u životu, a ulov još čuva, jer nije siguran ni da li je jestiv.

- Ja sam sada u šumi, riba je ostala kući u vodi. Ne znam šta ćemo da uradimo s njim. Upecao sam ga na udicu, u Savi nikada nisam video takvu ribu - kazao nam je Kraško.

Njegov kolega Perica slikao je ovo čudo, koje zapravo podseća na soma, što i jeste, ali njegovo prirodno stanište daleko je od naših voda.

Kada je putem društvene mreže Fejsbuk upitao zna li neko o kojoj vrsti je reč, dobio je različite odgovore. Ipak, većina je saglasna da nam nova "neman" ipak ne treba u rekama, jer bi mogla da "potamani" domaće vrste.

- Američki crvenorepi som, čuva se u akvarijumu. Mada ima i mnogo većih primeraka po rekama Južne Amerike. Mislim da nam to čudo uopšte nije potrebno. A koliko vidim, ovo je treći primerak za koji neko pita koja je vrsta i da je uhvaćen kod nas. Znači da je krenuo da se razmnožava.

- Jeste akvarijumska riba, crvenorepi som, terminator koji će da pojede bukvalno sve što mu se nađe pred nosem.

Ipak, neki objašnjavaju da ova riba, iako nije prvi put ulovljena u našim vodama, ne bi preživela jaku zimu.

- Još jedan je pre nekoliko dana u Zrenjaninu isto uhvaćen... Crvenorepi som, poreklom iz Južne Amerike, ne bi preživeo zimu jer je tropska riba, ali opet žalosno za onoga ko je bacio... Ja imam jednog od 60 centimetara... Nadam se da ovaj nije vraćen.

Neko je, pak, rekao da je u pitanju afrički som, a u komentarima se spominje i kineski.

- Ovo je Afrički som. Ima je u izobilju u Mađarskoj po jezerima i zapravo nije ni loša riba, ukusna je. Primeraka ima i to dobrih što se tiče težinski, baš dobro hoće da naraste - još jedan je od komentara.

Video: Pokušaj da se ne smeješ: Ulovio je ribu, krenuo da je golica i napravio haos na društvenim mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    3. septembar 2021 | 14:34

    To su nam doneli kinezi jer ova vrsta soma i jeste sa njihovih prostora zovu ga jos i Azijski som,i moze da naraste ko i nasi somovi,(30,50-120kg) i neprestano rastu tokom svog zivota ko i nas evropski som,jestiv je i slobodno ga u tavu jer sam gledo kako ga spremaju,veoma agresivan i veliki primerci napadaju cak i kupace,ima slika na you tube gde viri pola coveka iz usta vakog soma,nije ga mogo progutat pa krepo i voda ih izbacila na obalu oboicu

  • Ribar

    3. septembar 2021 | 10:22

    Te nemani ima sve vise,svu mladj pojede.

  • Td

    4. septembar 2021 | 04:28

    Ovaj som jos i moze da poraste,a sta da kazemo za cuvene 'cverglane',koje nisu donele rode,nego su ribolovacke zajednice ubacile-poribile kako bi 'ispostovale predvidjeno poribljavanje',ali je novac za autotone vrste nestao pa su morale da se snalaze...I ovoj 'som' nije stanovnik samo Kineskih voda,ima ga i u Evropi,Americi,pa i u Africi...Spada u grupu apsolutnih predatora-stvinara,i cesto je stanovnik akvarijuma....Takodje moze da se prilagodi gotovo svim uslovima,ne smeta mu hladna voda,a reke kao sto su Dunav,Sava,Morava i sl. su idealno staniste za njega...Poseduje naglasene kostane izrasline na krajevima bocnih i ledjnog peraja i drugi veci predatori ga izbegavaju zbog toga...Ovaj primerak koji je uhvacen je verovatno zavrsio u reci iz necijeg akvarijuma,tesko da je neko namerno poribio reku njime,njegova cena bas i nije jeftina posto se radi o uvoznoj ribi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA