≫ 

Završen skver "Milene i Gage: Evo kako izgleda

Preostaje da odradi finalni deo posla, da se posadi šest stabala, a to će uslediti tokom oktobra kada počinje sezona sadnje

  • 5
Skver Milene i Gage Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Završena je rekonstrukcija skvera na uglu Mileševske i Cara Nikolaja, koji će se odlukom Skupštine grada zvati Skver Milene i Gage, po našim proslavljenim glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je danas u prisustvu rukovodstva opštine Vračar, kao i komšija i prijatelja glumačkog para obišao lokaciju i istakao da je rekonstrukcija završena skoro dve nedelje pre roka.

Vesić je naglasio da je bilo predviđeno da radovi budu okončani 17. septembra.

Preostaje da odradi finalni deo posla, da se posadi šest stabala, a to će uslediti tokom oktobra kada počinje sezona sadnje. Tada će ovaj skver u potpunosti biti završen. Na ovaj način pokazujemo da brinemo o uređenju grada, a svi koji stanuju u blizini znaju kako je ovaj prostor izgledao pre rekonstrukcije. Tokom naredne godine uredićemo i fasade na okolnim zgradama i tada će čitav kraj biti još reprezentativniji – rekao je Vesić.

On je ukazao da Grad Beograd ovim činom pokazuje da se seća Milene i Gage, koji su, kako je rekao, puno uradili za naše društvo.

Skver Milene i Gage, Goran Vesić Foto: Gradska Uprava

– Oni su veoma značajni za razvoj beogradskog duha, kulture i društva. Skver će zvanično poneti naziv "Skver Milene i Gage" 14. oktobra, kada će biti postavljena tabla sa natpisom. Tog dana se navršava tri godine od smrti Milene Dravić, a poznato je da je Grad Beograd doneo odluku po kojoj je potrebno da prođe tri godine od smrti kako bi neko dobio ulicu ili trg u Beogradu.

U međuvremenu, 17. septembra u večernjem terminu, glumci Beogradskog dramskog pozorišta napraviće omaž Mileni i Gagi. Sve građanke i građani Vračara biće pozvani, a glumci će se na taj način odužiti svojim kolegama koji sju postali večni i dobili ovaj skver – dodao je zamenik gradonačelnika.

Obraz uz obraz, Dragan Nikolić i Milena Dravić Printskrin: YouTube/yugosound

Prema njegovim rečima, u narednom periodu, na ovom skveru će biti postavljena skulptura „Obraz uz obraz“, po kultnoj emisiji koja je svojevremeno emitovana i po kojoj su Milena Dravić i Dragan Nikolić postali poznati još sedamdesetih godina prošlog veka.

– Grad Beograd će u narednom periodu prvo raspisati konkurs za izradu skulpture i najkasnije do proleća ovaj skver će krasiti skulptura posvećena Mileni Dravić i Draganu Nikoliću – poručio je Vesić.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je precizirao da uređeni skver zauzima površinu od 850 kvadratnih metara.

Milena Dravić i Dragan Nikolić spadaju među najbolje glumce „stare“ Jugoslavije. Oni će od 14. oktobra, kada je i Dan opštine Vračar, imati svoj skver u kraju u kojem su živeli. Opština će pokrenuti inicijativu da se na ovom mestu, najmanje jednom godišnje, organizuje igranje pozorišnih predstava i večernjih matinea. Želimo da ovo bude mesto okupljanja svih građana Vračara u budućnosti – rekao je Nedeljković.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije, Uglješa Mrdić, zahvalio je Gradu Beogradu i opštini Vračar na svim naporima i sredstvima koja su uložena u izgradnju Skvera Milene i Gage. On je istakao da su stanari zgrada koje se nalaze u blizini izuzetno zadovoljni uređenjem skvera i izrazio nadu da će novouređeni plato postati mesto okupljanja svih Vračaraca.

Dragan Ćosić, predstavnik komšija i prijatelja glumačkog para, koji su podneli inicijativu da Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiju skver na Vračaru, rekao je da će slavni glumački par biti zauvek upamćen. On je otkrio da je prvobitna ideja bila da skver bude na drugoj lokaciji u neposrednoj blizni, ali da je na insistiranje opštine Vračar uređen veći i reprezentativniji prostor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    5. septembar 2021 | 13:01

    Bolje po naški nazvati TRG MILENE I GAGE nego skver "Milene i Gage

  • Miloš iz Kraljeva

    5. septembar 2021 | 12:12

    Bravo Vesiću, da si živ i zdrav Beograđanima 100 god. 😁

  • Ni-1

    5. septembar 2021 | 14:02

    Nema BG toliko trgova koliko ima glumaca,pevača i zabavljača a nema ni mesta na groblju zaslužnih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA