• 20

Centar za socijalni rad o Stefanu: Pokušavali smo, nije hteo pomoć. Neki ljudi zloupotrebljavaju beskućnike

, Telegraf

Reagovali povodom slučaja 21-godišnjeg mladića, viđenog na Novom Beogradu

 • 20

Nakon slučaja navodnog beskućnika Stefana J, koji je viđen na Novom Beogradu kako gorko plače u Bloku 70, jedna Beograđanka stala je da porazgovara sa njim, a potom prenela njegovu priču. Putem društvenih mreža tužna životna priča 21-godišnjaka izazvala je brojne reakcije. Pored mnogobrojnih duboko dirnutih, javili su se i oni koji su osetili potrebu da podele svoje iskustvo. Neki od njih su, tvrde, probali da mu pomognu, a završili su obmanuti.

Kako je u razgovoru za Telegraf.rs ispričala 30-godišnja devojka sa Voždovca, poverovala je da su on i otac beskućnici, te im odvojila tri džaka odeće i kozmetike. Kada nije uspela više da stupi u kontakt, obrela se na adresi doma u kome je Stefan kazao da je smešten. Odatle joj je rečeno da tu ne žive ni jedan ni drugi.

Povodom sudbine dečaka obratili smo se i Centru za socijalni rad Voždovac, koji je nadležan za ovaj slučaj. Pitali smo o pojedinostima u vezi sa kojima je u javnosti izražena sumnja otkako su se pročule oprečne informacije - da li je reč o beskućniku, da li mu je potrebna pomoć, da li je tačno da je odbijao smeštaj i samovoljno ga napuštao, da li je zaposlen, da li je u pitanju osoba sa zdravstvenim problemima. Takođe, pitali smo za poruku onima koji su se javili navodeći da su mladiću pomogli, ali da ih je navodno lagao.

Odgovor je stigao danas, 23. septembra, i prenosimo ga u celosti.

- Postupajući po nalogu Sekretrijata za socijalnu zaštitu u vezi sa preduzimanjem mera iz nadležnosti Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u smislu urgentnog zbrinjavanja mladića koga su prolaznici zatekli na teritoriji GO Novi Beograd, a koji se, prema navodima medija i objava na društvenim mrežama, nalazi u stanju socijalne potrebe, obaveštavamo vas da su dežurni stručni radnici Gradskog centra bili na terenu i da na navedenoj lokaciji nisu zatekli nijedno lice u stanju socijalne potrebe.

Takođe, važno je pomenuti da su stručni radnici Gradskog centra za socijalni rad iz više opštinskih odeljenja u prethodnom periodu nekoliko puta intervenisali na različitim lokacijama i pokušali da pomognu navedenom licu koje se pominje u medijima, a koje nije bilo zainteresovano za pomoć i podršku iz oblasti socijalne zaštite i nadležnosti centra za socijalni rad. Napominjemo da centar za socijalni rad ne može radno sposobno lice naterati da koristi bilo koje pravo ili uslugu ukoliko ono svojevoljno na to ne pristane. Međutim, korisnici koji odbijaju saradnju ne brišu se automatski sa evidencije centra već se nastavlja stručni rad na traženju drugih modela podrške i oblika zaštite, te se tako postupa i u ovom slučaju.

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu u saradnji sa drugim gradskim institucijama svakodnevno pomaže velikom broju sugrađana koji se nađu u stanju socijalne potrebe, ali nažalost, određeni broj naših sugrađana kao i onih koji to nisu, zloupotrebljava položaj beskućnika kako bi na taj način ostvarili trenutnu materijalnu ili neku drugu korist - stoji u odgovoru na pitanja portala Telegraf.rs.

Video: Grad Beograd organizovao jednodnevni izlet za beskućnike na Košutnjaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • M.K.

  Zelim Stefanu svako dobro baš mi ga zao 🙏🏻♥️, njemu treba strucna pomoc, redovna nega i puno što šta.Gde mu je porodica nigde niko ne razumem.

  12
  1

  Podelite komentar

 • Ivan

  Dečko je očigledno otet od strane nekog makroa koji drži prosjake širom grada i preti im da će ih ubiti ako odbiju da prose. Tom makrou treba samo novac, baš ga briga za odeću i ostale stvari. A dečku je zabranjeno da se javlja socijalnim službama jer makro ne želi da policija išta sazna. Svi oni prosjaci koje viđate po zelenom vencu su njihove žrtve.

  23
  3

  Podelite komentar

 • Pakistanac

  Ko je ovaj,pa je toliko bitan?

  4
  17

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima